Pelsdyr
Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

Pelsdyrbønder kan bli gjeldsslaver

11. januar 2019

Selv med erstatning fra staten, kan en tredel av norske pelsbønder sitte igjen med milliongjeld hvis næringen avvikles, ifølge Sparebank 1 SR-Bank.

Banken, som er Norges femte største, har rundt 30 pelsbønder blant sine kunder, skriver Nationen. Banken har regnet på hva som skjer dersom regjeringens forslag om å forby pelsdyrhold blir iverksatt og bøndene får den kompensasjonen de er forespeilet.

Mange av bankens kunder vil bli sittende igjen med milliongjeld, og for nesten en tredel vil gjelden være så stor at de risikerer å bli gjeldsslaver og måtte gå fra gård og grunn.

– De vil slite med å betale lånene. De må enten selge eiendommen eller gå fra hus og hjem, sier bankens landbrukssjef, Morten Malmin. For ti av kundene er risikoen så høy at også banken kan tape penger om pelsdyrdriften opphører.

– De fleste oppdretterne reddes av at de også har annen inntektsgivende produksjon eller har holdt på så lenge at de har fått ned gjelden. De som har investert stort de siste årene, har derimot ikke klart dette, sier Malmin.

Han anslår at banken har lånt ut over 100 millioner kroner til pelsdyrnæringen.

(©NTB)