Pant boksen_facebook_bokmål

Pant boksen!

31. mai 2023

Aluminiumsbokser og annet avfall som havner i slåmaskina kan utgjøre stor skade på dyra. Nå lanserer Bondelaget den landsdekkende kampanjen «Pant boksen».

Tirsdag 30. mai lanserte Bondelaget kampanjen på Bygdøy Kongsgård. Kampanjen har som formål å få slutt på søppel og drikkebokser som blir slengt i veikanten og havner i fôret. Landbruks- og matminister Sandra Borch deltok på lanseringen sammen med leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming.

-Målet er at kampanjen skal bidra til færre skadde dyr. En liten bit i fôret er nok til å utgjøre stor skade, og i verste fall føre til døden for ei ku, forklarte Gimming.

Landbruks- og matminister Sandra Borch engasjerer seg også i saken. Hun oppfordret alle til å pante boksen, alltid!

Kampanjen inneholder plakater til deling i sosiale medier, i tillegg til trykte plakater som Bondelagets lokallag oppfordres til å henge opp ved panteautomater, rasteplasser og i andre områder hvor folk ferdes om sommeren.

I 2022 ble det påvist 1300 tilfeller av kvast hos storfe ifølge tall fra Kukontrollen og Storfekontrollen.

Fakta: 

Kvast er en fordøyelsesforstyrrelse hos storfe. Den er nokså vanlig og skyldes at skarpe ting som spiker, ståltrådbiter og lignende som opptas med fôret, havner i nettmagen. Når denne kontraherer seg, kan gjenstandene skade eller stikke gjennom nettmageveggen, eventuelt også gjennom mellomgulvet.

Resultatet kan være alvorlig betennelse i bukhinne/brysthinne, eventuelt med dødelig utgang.

Kilde: Pressemelding fra Norges Bondelag