Bollestad og Aasen
Foto: Landbruks- og matdepartementet.

Øistein Aasen fra Tolga “Årets unge bonde”

23. november 2019

Øistein Aasen (32) fra Vingelen i Tolga kommune ble kåret til «Årets unge bonde 2019» lørdag.

– Dette var en utrolig hyggelig anerkjennelse å få. For meg er det å være bonde den aller fineste jobben man kan ha, og jeg er heldig som får lov til å være nær dyr og natur hver dag og produsere lokale råvarer av høy kvalitet, sier Øistein Aasen i en pressemelding fra arrangørene av kåringen.

Kåringen skjedde på Felleskjøpets Ung Bonde-samling på Lillestrøm lørdag.

Juryens begrunnelse

Vinneren av Årets unge bonde 2019 tenker helthetlig og fremtidsrettet, men er også opptatt av å ta vare på gamle landbrukstradisjoner.

Den unge bonden er opptatt av dyrevelferd og bærekraft, og bonden jobber hver dag med å heve kvalitet på melk gjennom reduksjon av kraftfôr og maksimal utnyttelse av beitemarka. Familien satser stort på sætring, og bygger nå ut med nytt sæterfjøs og produksjonslokaler.

Bonden er nysgjerrig, engasjert og ivrig etter å tillære seg stadig ny kunnskap. Eksempler på dette er lafting, snekring og restaurering. Han går nå på voksenagronomen, og har, sammen med kona, gått på ystekurs.

Den unge bonden som tidligere jobbet som lærer, brenner for å gi barn og unge som sliter på skolen troen på seg selv. Hele året tar han imot skoleelever som gjennom gårdsarbeid får ny kunnskap og stor mestringsfølelse.

Vinneren av Årets Unge Bonde 2019 er et godt forbilde for andre fremtidige bønder gjennom sitt fokus på både å ta vare på tradisjonene og tenke fremover. Sammen med familien jobber årets vinner for å utvikle gården og åpne opp slik at mange kan ta del i og nyte godt av arbeidet som gjøres der. Juryen lar seg imponere og engasjere av årets vinner som en svært god representant for norsk landbruk.

Årets unge bonde er et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, McDonald’s Norge og Felleskjøpet Agri. Hensikten med kåringen er å øke rekrutteringen til norsk landbruk og rette søkelyset på produksjonen av norsk kvalitetsmat.

Kriteriene for å bli Årets unge bonde er at bonden må være matprodusent, under 35 år, og et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk.

Aasen er 32 år og driver med melkekyr.

– Øistein er en god representant for norsk landbruk og et viktig forbilde gjennom sitt fokus på både å ta vare på tradisjonene samtidig som han tenker fremover. Sammen med familien jobber han for å utvikle gården og åpne opp slik at mange kan ta del i og nyte godt av arbeidet som gjøres der, sier landbruksminister og juryleder Olaug Bollestad (KrF).

(©NTB)