Alle som så på Debatten på NRK i går kveld la merke til Ola Lie Berthling Husby. Med sin klare tale satte han seg i respekt hos både Fredrik Solvang , bondelagsleder Bartnes og Krf- politiker Steinar Reiten. Han er en av bøndene som nå ryster de etablerte strukturene i grunnvollene.
Da Landbruk24 snakket med Lie Berthling i går ettermiddag var han enda i fjøset heime i Overhalla, men nevnte at han hadde det travelt for å rekke flyet til Oslo. Som vanlig var han meget klar og tydelig på hva som var feil i statens tilbud, det er det mange bønder som er når de står på fjøsgolvet. Men det spesielle med Ola er at han ble enda tydeligere og mer konkret når han for første gang var på direktesendt TV, med flere hundre tusen seere.
Han er en av fem initiativtagere til #Bondeopprør21 som har allerede har satt spor etter seg i jordbruksoppgjøret, i og med at staten i gårsdagens tilbud sier at de vil ha en gjennomgang av inntektsberegningen i jordbruket. Med et sterkt engasjement og imponerende bruk av sosiale medier kan disse bøndene bidra til å endre grunnlaget for jordbruksoppgjøret. Det skjer ikke i år, men de har ingen planer om å gi seg.
Etter Hitra-aksjonen har det bare vært noen få spredte opprør utenfor faglagas kontroll, den mest kjente er Averøy-aksjonen i 2008. Det vi nå ser er av et helt annet omfang, og ikke minst det er selve grunnfjellet i Norges Bondelag som driver fram #Bondeopprør21. Når sentrale bondelagsfolk i Innlandet, Rogaland og Østfold slår seg sammen og utfordrer det etablerte systemet er det alvor.
Og med seg på laget har de altså fått Ola Lie Berthling Husby, en gudbrandsdøl som er bonde i Namdalen. Han har i mange år har jobbet i det stille for å endre grunnlaget for jordbruksforhandlingene, så han kan tallene like godt som regnemestrene på begge sider av forhandlingsbordet. Men det ingen visste var at han er en strålende kommunikator, som har tatt medie-Norge med storm.
Denne gjengen er nå i ferd med å endre norsk landbrukspolitikk. Når man ser hva de er i stand til å få til fra fjøs og traktorsete i den travleste tida på året, er det nok mange som ønsker seg en eller flere av disse inn i sentrale posisjoner i landbrukets faglag.