Nypoteter
Foto: Gartnerhallen

Nypotetene på vei ut i butikkene.

7. juni 2018

Et av sommerens høydepunkter for matelskere er årets norske nypoteter. Kl. 05 i dag ble de første nypotetene fra Reddal plukket og allerede i ettermiddag er de på vei ut i markedet. Denne uken sendes 200 tonn ut i markedet fra Gartnerhallens produsenter.

90 % av alt som sendes ut i markedet går ut samme dag som det høstes.
– De må nytes mens de er ferske og vi gjør alt vi kan for å korte ned tiden fra jord til bord, sier Gartnerhallens SKP for tidligpotet Knut Salve Lunden. Han holder til i Reddal som er kjent for fantastiske poteter. I bygda utenfor Grimstad dyrker han sortene Juno, Solist og Hassel og i løpet av noen hektiske timer skal 25 tonn nypoteter ut fra pakkeriet i Reddal.

1000 kr kiloen
Som kultur havner den nesten midt mellom grønnsak og potet og kan brukes til det meste.
– De som er virkelig glad i nypotet spiser det med en klatt smør som eneste tilbehør, men litt rømme, dampet kål og spekeskinke er heller ikke forakte, sier Lunden.

Han kan fortelle at danskene har en helt annen tradisjon og kultur for nypotet. – Danskene høster litt tidligere enn oss og for mange dansker er det kun ett tilbehør som gjelder, nemlig snaps. Det stopper ikke der – danskene går nesten av skaftet for å få med seg tidligpotetene og de første kiloene auksjoneres bort. Det er knyttet stor spenning til begivenheten hvert år og nyhetsoppslag i alle kanaler. I år landet prisen på 1000 kr kiloen.

God vekstsesong
Sesongen her i Norge varer regionvis i ca. to måneder, og siden nypotetene settes i disse dager i nord vil det finnes nypoteter til tidlig høst, avslører Lunden som holder til i Reddal rett ved Grimstad.

Det har vært noen utfordringer med vanning, men den lange vinteren som ble avløst av en svært varm vår og forsommer har stort sett vært heldig for potetdyrkerne. – Vi satt potetene, som har vært til lysgroing siden januar, i mars og april. Normalt tar vekstperioden i jorda to måneder, men i år har den vært kortere, kun 50-55 dager. Vanligvis er det fare for nattefrost og vi beskytter potetene med fiberduk, men i år var våren så sen at vi har sluppet nattefrost og det er bra for nypoteten, avslutter Lunden.

Kilde: Pressemelding fra Gartnerhallen