Gulrøtter
Illustrasjonsfoto

Nye kart viser potensialet for grønnsaksdyrking.

7. juni 2020

Nye grønnsakskart fra Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) viser hvor i landet det er best å dyrke. – Et godt hjelpemiddel, sier landbruksministeren.

Se de nye kartene her

– Endelig har vi fått kart som viser potensial for dyrking av grønnsaker. Forbrukerne etterspør stadig mer frukt og grønt. Når bonden og forvaltninga skal svare på denne etterspørselen, vil de nye kartene være et godt hjelpemiddel, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF).

Grønnsakskartene , som er bestilt av departementet og aktører i landbruksnæringen, er et resultat av mange års utviklingssamarbeid med Norsk Landbruksrådgiving.

Kartene er ment å være nyttige i planlegging av økt norsk produksjon. I kartene får man detaljerte opplysninger om jordsmonnets egenskaper, værdata og agronomi, samt grønnsakenes krav til vekstsesong.

– De kan for eksempel gi svar på hvor i Ringebu potensialet er størst for dyrking av gulrot, og de sier hvor stor sannsynlighet det er for en lang nok vekstsesong for dyrking av mais i Overhalla. Målet er at bonden skal lykkes med ulike produksjoner innenfor sitt produksjonsmiljø, sier prosjektleder Siri Svendgård-Stokke.

(©NTB)