Foto: Annika Byrde / NTB
Foto: Annika Byrde / NTB

Ny tiltaksplan for å redde bier og humler

11. august 2021

Pollinerende insekter som bier og humler er avgjørende for økosystemet vårt. I dag presenterte regjeringen sin tiltaksplan for å bedre insektenes levevilkår.

– Planen vi legger fram beskriver status for en rekke tiltak som allerede er igangsatt, samt 24 nye tiltak i regi av statlige sektorer, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) i en pressemelding.

I regjeringens tiltaksplan kommer det blant annet fram at viktige areal for pollinerende insekter skal kartlegges bedre, og hensyn for bier og humler skal styrkes i kommunal forvaltning.

Tiltaksplanen som regjeringa legger fram i dag er en oppfølging av den nasjonale pollinatorstrategien fra 2018. Siden 2018 er det blant annet opprettet ei tilskuddssordning for pollinatortiltak, igangsett et nasjonalt overvåkingsprogram for ville pollinerande insekter og ei tilskuddsordning til blomsterstriper i jordbruket.

– Stadig flere norske bønder sår og skjøtter blomsterstriper langs jordene sine. I løpet av sommeren er vi oppe i nærmere 4.000 blomstrende kilometer til glede for både insekt og folk, sier Landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Planen skal igangsette et nasjonalt overvåkingsprogram, som vil omfatte miljø- og landbrukssektor, olje- og energisektor, samferdsel, forsvarssektor og norske kommuner.

(©NTB)