Foto: Terje Bendiksby / NTB
Foto: Terje Bendiksby / NTB

Ny regjering vil legge fram forpliktende plan for å tette inntektsgapet

12. oktober 2021

I følge Nationen som har fått innsyn i deler av Hurdalsplattformen som legges fram i morgen, er det ikke fastsatt et konkret inntektsmål for jordbruket, men det står at regjeringen skal  «leggje fram ein forpliktande og tidfesta plan for å tette inntektsgapet mellom jordbruket og andre grupper i samfunnet». Videre står det at «opptrappinga skal skje i samarbeid med partane i jordbruksavtalen og baserast på nytt talgrunnlag».

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener dette er et sterkt signal og sier man må tilbake til 70-tallet for å finne lignende løfter til bøndene.

– Det at det skal være en tidfestet og forpliktende plan og en opptrapping, det er aldri brukt i en regjeringsplattform før. Det har aldri vært noe i nærheten engang. Dette er veldig tydelig og forpliktende, sier han til avisen.

I et annet punkt i plattformen loves det en opptrappingsplan for trygg matproduksjon på norske ressurser, med mål om en selvforsyningsgrad på 50 prosent.

Den nye regjeringen vil også «sikre importvernet for norsk jordbruk, blant annet gjennom valg mellom prosent- og kronetoll, og sørge for at importvernet ikke blir svekket når man inngår nye handelsavtaler».

(©NTB)

Les hele saken i Nationen