Ammekyr som mangler fôr
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix

Ny nettside formidler grovfôr

9. juli 2018

På en ny nettside kan norske bønder melde inn hvor mye fôr de mangler og også hva man har til overs. Samlet sett mangler bøndene som har registrert seg på nettsiden fôrformidling.no 39.000 rundballer, melder NRK.

– Dette gjelder hovedsakelig melkekyr, sau og hest, men jeg har også fått inn forespørsel på fôr til alt fra lama til en som hadde 30 kaniner. Så dette rammer bredt, sier Jørn Erik Toppe som står bak nettsiden.

Det er den langvarige tørken som gir mangel på dyrefôr, noe som innebærer betydelig økonomisk tap for bøndene. Nettsiden har som mål å koble bønder som mangler fôr med bønder som har fôr til overs.

Norsk landbruksrådgivning (NLR) frykter krisen vil gi masseslakt, og nedringes av fortvilte bønder.

– Det er nesten så de snakker med gråten i halsen. Dette rammer hele livsverket deres, sier NLR-rådgiver i Grimstad, Josefa Andreassen Torp.

– Dette er ikke bare en situasjon som gjelder et lite område. Der man tidligere har kunnet kjøpe fôr fra andre steder i landet eller fra nabolandene, er det nå nesten umulig å få tak i fôr i det hele tatt, legger hun til.

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) varslet før helgen at han setter i verk flere hastetiltak som følge av den verste sommertørken siden 1947.

Fra og med 13. juli blir det nulltoll for bøndenes import av høy og halm. I tillegg vil bønder som slår korn og lager grovfôr, likevel få arealtilskudd for korn. Departementet vil også ha raskere saksbehandling for erstatningskrav, med mål om utbetaling innen utgangen av 2018. Bøndene kan her forskuttere inntil 50 prosent av erstatningen.

– Sånn som værmeldingen ser ut kan det bli kritisk for bøndene, men vi gjør alt vi kan med det handlingsrommet vi har. Vi skulle gjerne gjort mer, men uten regn blir det vanskelig, sa Dale til NTB.

(©NTB