Griser
Foto: Heiko Junge / Scanpix .

Nortura ber flere grisebønder vurdere å slutte

22. januar 2019

Rundt 90 grisebønder har meldt interesse for sluttpakke. Nortura ber nå flere bønder melde seg på ordningen som skal få ned produksjonen av svinekjøtt.

Vel en måned etter at det ble åpnet for at svinebønder kan søke om sluttpakker har rundt 90 bønder meldt sin interesse. De 90 har til sammen rundt 2.700 purker, skriver Nationen.

Omsetningsrådet , som regulerer det norske markedet for jordbruksprodukter, la opp til å kjøpe ut 4.000 purker for å få bukt med overproduksjonen av svinekjøtt.

– Det er fortsatt mulig å søke. Særlig Rogaland skiller seg ut med liten interesse for å delta. Vi håper flere smågrisprodusenter vil vurdere å gi seg og benytte seg av ordningen, sier direktør Ole Nikolai Skulberg i Nortura totalmarked, som er avdelingen i Nortura med ansvar for markedsregulering.

Svinebønder kan få 16.000 kroner per avlspurke i tilskudd om de forplikter seg til å legge ned driften og ikke ha griser i minst sju år. Ordningen blir finansiert av bøndene selv gjennom omsetningsavgiften.

I gjennomsnitt kan bønder få litt over 750.000 kroner for å slutte med griser, ut fra at bøndene i snitt har nær 47 purker hver. For dem som driver i stor skala kan sluttpakken bli på opp mot 1,7 millioner kroner.

Tallene fra Nortura tyder på at det er mange bønder som driver i mindre skala som har meldt interesse for sluttpakke. I snitt har de som har søkt sluttpakke rundt 30 purker hver.

(©NTB)