Foto: Nortura
Foto: Nortura

Noridane importerer ikke ribbe i år

27. oktober 2023

Noridane har kjøpt opp deler av kvoten på ribbe for 2023, men på grunn av markedssituasjonen tas ikke kvoten inn. Dette gjelder både EU-kvote og UK-kvote. 

– Vi har nok norsk ribbe til å dekke markedet, derfor tar vi ikke inn kvoten i år når markedet er rikt dekket med norsk gris, sier Jan Erik Fløtre, styreleder i Nortura.

Mange mener dette er en selvfølge slik som markedssituasjonen er, men Norge er normalt forpliktet til å ta inn kvotene som er forhandlet fram av myndighetene. Denne gangen velger vi likevel ikke å ta inn kvoten, siden svinemarkedet er så såpas sterkt presset.

Noridane er ett av Norturas datterselskap, som først og fremst driver med internasjonal handel. I tillegg er Noridane også en aktør i handelen med de myndighetsbestemte kjøttkvotene som Norge har forpliktet seg til å ta inn, og som auksjoneres ut av Landbruksdepartementet hver høst.

– Jeg skjønner at mange syns det er merkelig at Nortura skal engasjere seg i import. Men vi må huske på at dette er kjøtt som kommer inn uansett, og da bidrar vi til at kjøttet iallfall tas inn i perioder hvor ulempen er minst mulig for norske bønder. At vi nå også lar være å bruke ribbekvoten er et nytt eksempel på at Nortura bruker sitt eget selskap til å redusere presset mot bonden, sier Jan Erik Fløtre.      

– Selv om Noridane utelukkende fokuserer på import og eksport og internasjonal trading, så er vi veldig opptatt av at importen skjer mest mulig i balanse med det norske marked, sier Martin Ravn, leder i Noridane.

I følge oversikten til Landbruksdirektoratet kjøpte Noridane halvparten i ribbekvotene fra Eu, Storbritannia, tilsammen 175 tonn.

Kilde. Norturas medlemssider