ScreenShot_10.06.2022_15_34_13

Norges nest største private eiendom til salgs

10. juni 2022

Selskapet Meraker Brug kan være til salgs. Det vil i så fall bety at Norges nest største privateide eiendom kan få nye eiere. 

– Vi vurderer å selge Meraker Brug. Eneste hensikt er å bygge opp kapitalbase for å understøtte driften av museet, kjøpe ny kunst fortløpende og sikre museet for evig tid, sier styreleder Richard Arnesen i Stiftelsen Hans Rasmus Astrup til Dagens Næringsliv.

Meraker Brug er i dag Norges nest største eiendom i privat eie, og er totalt på 1,2 millioner mål. Dette betyr at 90 prosent av Meråker kommune kan få ny grunneier. I tillegg har Bruget eiendommer både i Stjørdal, Malvik og Steinkjer.

Daglig leder i Meraker Brug Per Hembre sier til Bladet at det er snakk om at det er aksjene som skal selges. – Det betyr at avtaler vi har med våre samarbeidspartnere ikke berøres. Det gjør heller ikke ansettelsesforhold, sier Hembre.

Stiftelsen Hans Rasmus Astrup eier 50,6 % av aksjene i Meraker Brug AS, mens Stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup eier 43,6 % av aksjene.

Vil beholde selskapet på norske hender

– For meg er det opplagt at regjeringa må komme tidlig i posisjon for å bidra til at selskapet forblir på norske hender. Jeg skal i alle fall jobbe opp mot regjeringa og bidra til at det legges føringer på salget. Jeg vil si det så sterkt at dette blir ett av hovedfokusene fremover for oss, sier Per Olav Tyldum, medlem i næringskomiteen på Stortinget for Senterpartiet, til Trønder- Avisa

Les mer om saken hos NRK Trøndelag

Artikkelen korrigert med at Meraker Brug er den nest største private eiendommem i Norge, Skjåk Almenning er størst med 2 millioner dekar. Det er en bygdealmenning eid av 200 gårdsbruk.

Kilder:  DN, Trønder-Avisa, Bladet og Proff