Norges første gårdsutsalg av melk åpnet fredag. I Melkebua på Kilnes gård, i Stjørdal får du kjøpt gårdsmelk fra en selvbetjent automat. Gårdsmelka er dagsfersk, fyldig og rund i smaken, og det nærmeste du kommer iskald melk rett fra melketanken.
Melka er pasteurisert, men ikke homogenisert – noe som gjør at melka bevarer mer av sine naturlige egenskaper og smak. Pasteurisering er rett og slett varmebehandling av melk. Den varmes opp til 72 grader i 15 sekunder før den raskt blir avkjølt igjen. På denne måten blir melka fri for eventuelle skadelige bakterier og helt trygg å drikke. Melka du kjøper i butikken er homogenisert. Dette er en prosess hvor fettpartiklene i melka fortynnes og hindrer at fettet skiller seg fra resten av melka.
På Kilnes gård homogeniseres ikke melka, derfor ligger den fettrike delen av melka øverst i melkelaget når den står en stund i kjøleskapet. Dette kan enten ristes inn i melka igjen eller fløtes av med en øse. Denne fløten er kjempefin å bruke i matlaging, men melka blir ekstra god når fettet ristes inn i melka igjen.
Mengden fett i melka vil variere ut i fra hva kua spiser. Fettprosenten på gårdsmelka ligger mellom 4,2% og 4,7%.
Kilde: kilnesgard.no