Frittgående høner
Foto: Åsmund Langeland/landbruksbilder.no

Nordmenn spiser over 200 egg i året

26. mars 2018

Det er ikke bare i påsken nordmenn spiser mye egg! I Norge finnes det over 4,3 millioner høner som sørger for at vi får i overkant av 200 egg hver i året, viser tall fra SSB. Flest høner er det i Rogaland, med nesten 1,2 millioner, Trøndelag er på andreplass når det gjelder høner med knappe 900 000.

 

–Nordmenn er et eggspisende folk, og vi spiser stadig mer. I 2016 ble det produsert 68 millioner kilo egg. Dette er en økning på 38 prosent fra 1995.
Det sier Anne Ingunn Løvberget, rådgiver i seksjon for eiendoms-, areal og primærnæringsstatistikk i SSB.
Fordelt på befolkningen blir det i snitt 13 kilo egg, altså i overkant av 200 egg hver, i året.
Hønene som produserer disse egga, blir det også stadig flere av. Men over tid har eggproduksjonen blitt konsentrert på en stadig mindre andel av jordbruksbedriftene.
–I 1959 var det 85 600 jordbruksbedrifter som til sammen hadde 2,7 millioner høner. I 2017 var det 4,3 millioner høner fordelt på snaut 2 000 jordbruksbedrifter, forklarer Løvberget. ( Animalia opplyser at det er 577 eggprodusenter som har mer enn 100 høner)

Voldsom økning i fjørfekjøttproduksjon.
–Fjørfekjøtt utgjorde 9 prosent av all norsk kjøttproduksjon i 1990, mens den lå på 28 prosent i 2016. Av dette er 88 prosent kylling og 10 prosent kalkun. Høns og and utgjør til sammen bare 2 prosent, forteller Løvberget.
Når det gjelder slaktekylling produseres det flest i Trøndelag med ca 18 millioner, mens Rogaland følger like etter med ca. 17,6 millioner slaktekyllinger.

Kilde: SSB.no