Slakt av storfe hos Fatland
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Nedsatt toll for storfekjøtt fra 26. mars

21. mars 2019

Det blir tollnedsettelse for storfekjøtt frem mot påske. Tollsatsen på hele/halve slakt av storfe settes ned til kr 20,50 per kg i perioden 26. mars til 15. april.

Den siste tida har det vært lav ferskvaredekning av storfekjøtt. Selv om det fremdeles finnes storfekjøtt på reguleringslager vurderer landbruksdirektoratet etter anmodning fra markedsregulator Nortura at det nå bør suppleres med ferskt importert storfekjøtt.

Landbruksdirektoratet setter ned tollen basert på an forventning om at aktørene i markedet ikke stopper opp uttaket av reguleringslager selv om det åpnes opp for import til redusert tollsats.

Nortura skriver følgende på sin nettside:
“Neste uke slaktes det ca. 3 600 storfe og dekningsgraden er 58 prosent. De siste fem ukene har dekningsgraden i snitt ligget ned mot 55 prosent. Det er fortsatt storfe på reguleringslager som kan supplere markedet, men så lav ferskandel flere uker i strekk skaper problemer for industrien. Derfor har Nortura anmodet om tollnedsettelse på hele/halve slakt av storfe i de tre ukene fram til påske. Aktørene har gitt forsikringer om at uttaket fra reguleringslager vil fortsette i samme tempo som før”

Se en lengre forklaring fra Nortura her

– Det som er litt uventet er at etterspørselen har ligger 3 til 4 prosent over det den var på samme tid i fjor. Det har gjort at ferskvarene er blitt solgt ut fortere enn forventet, . – Det er begrenset kapasitet til å tine kjøttet, og per i dag er man på maks kapasitet. Fortsetter det slik ser vi ingen grunn til at tollnedsettelsen er kritikkverdig, sier Anders Hellestveit, førstekonsulent i seksjon import i Landbruksdirektoratet, til Nationen

Kilde: Landbruksdirektoratet