Slakt av storfe hos Fatland
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Nedgang i kjøttforbruket i 2017.

2. november 2018

Etter flere år med økning i kjøttforbruket, går forbruket nå ned. I fjor spiste hver nordmann i snitt 53,3 kilo kjøtt.

Det er en nedgang på 0,6 kilo per person fra 2016. 2017 er samtidig det første året siden 2010 at det har vært en nedgang i kjøttforbruket. I 2010 var forbruket på 50,2 kilo per innbygger.

Tallene kommer fram i rapporten « Kjøttets tilstand 2018 » som er laget av selskapet Animalia, som eies av Nortura og Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund.

Det er forbruket av storfe, svin og viltkjøtt som er redusert, mens lam og fjærfe har en økning i forbruket.

Animalia-direktør Tor Arne Ruud sier til Nationen at oppfordringer til kjøttkutt kan ha hatt en effekt. Han mener likevel at det er for tidlig å fastslå om det blir en varig nedgang i kjøttforbruket.

– En nedgang på 0,6 kilo per person er ikke dramatisk. I det store bildet har kjøttforbruket vært ganske stabilt lenge. Nå registrerer vi at det var en nedgang i fjor. Det er ett enkelt år. Vi er mer spente på hvordan det utvikler seg. Det gjenstår å se om dette er en trend, sier Ruud.

Så langt i 2018 ved utgangen av uke 43, viser tall fra Nortura Totalmarked at nedgangen forsterkes ytterligere. Det er en nedgang for storfe med 4 prosent for storfe, 7 prosent for sau/lam og 2 prosent for gris.

(©NTB)