Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

Nederland vil kutte kraftig i nitrogenutslipp fra jordbruket

10. juni 2022

Regjeringen i Nederland har lagt fram omfattende planer om å kutte utslippene av nitrogen. Bondeorganisasjoner protesterer kraftig.

– Vi innser at dette vil ha en enorm innvirkning på bøndene, sier statsminister Mark Rutte.

Han mener regjeringen ikke har noe annet valg, selv om landbruket er en sentral næring og eksporterte for 105 milliarder euro bare i fjor.

I over 130 områder skal utslippene reduseres med rundt 70 prosent, kunngjorde regjeringen fredag. Flere av dem ligger i nærheten av naturreservater og vernet mark.

Innen 2030 skal utslippene reduseres med 50 prosent på landsbasis.

Men for å nå målet, vil mange gårder bli nødt til å redusere antall husdyr eller stenge helt.

Vil ha sunn natur

Ifølge myndighetene er jordbruket ansvarlig for rundt 45 prosent av nitrogenutslippene. De må ned dersom Nederland skal nå sine klimamål innen 2030, mener regjeringen.

– Det ultimate målet er ei levende landsbygd med en sunn natur, sier Christianne van der Wal, minister med ansvar for natur og nitrogensaker.

Hun kaller overgangen for «radikal, men nødvendig».

Bondeorganisasjoner har allerede varslet store protestaksjoner senere i juni. Men flere bønder tok traktoren inn til Haag for å demonstrere allerede fredag kveld. En gruppe parkerte i gata der van der Haal bor, og ministeren gikk ut for å snakke med dem, melder kringkasteren NOS.

Rettslig ordre

Regjeringen er tidligere blitt beordret av en domstol til å drastisk kutte i nitrogenutslippene for å beskytte naturen. Som et resultat av det, er store byggeprosjekter allerede stanset flere steder fordi de vil føre til økte utslipp.

Nederland har noen av de største klimautslippene i Europa, og storfedrift får skylden for mye av nitrogenutslippene. Det lille landet med 17,5 millioner mennesker er tett befolket av mennesker og dyr: Nesten fire millioner kveg, 12 millioner griser og 100 millioner kyllinger.

Stor eksportør

Nederland er også verdens nest største eksportør av landbruksvarer, etter USA.

Jordbruket står for 16 prosent av landets klimautslipp – spesielt fra husdyrgjødsel og kunstgjødsel.

Landets tolv provinser er nå bedt om å komme med forslag innen neste år til hvordan de skal kutte utslippene fra husdyr, byggebransjen og samferdsel.

Økonomisk støtte

Regjeringen har satt av 24,3 milliarder euro for å gjennomføre planen. Det omfatter økonomisk støtte til bøndene, og planen er også å kjøpe opp gårdsbruk, skriver nyhetsbyrået DPA.

Mange frykter at de vil miste gårdene sine.

– Alt gjøres for å jage bønder fra Nederland så raskt som mulig, sier Bart Kamp i bondeorganisasjonen Agractie til NOS.

Les mer her og se bilder fra protestene her

(©NTB)