Storm
Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix

Nå kommer ekstremværet Knud

21. september 2018

Farenivået er hevet til rødt i flere fylker og meteorologene forventer full storm og bølger på opp til sju meter i Oslofjorden. Folk bør holde seg inne. Ekstremværet, som har fått navnet Knud, er ikke til å spøke med, bedyrer statsmeteorolog Vibeke Thyness i Meteorologisk institutt.

Ifølge varselet er det stor fare for at liv går tapt, og det forventes «trær som velter, takstein som løsner, strømbrudd og innstillinger og forsinkelser i fly- og veitrafikken».

– Dette blir en kveld vi kommer til å huske, sier Thyness til NTB.

Vinden vil ta seg opp i 16-tiden og være på sitt sterkeste mellom klokka 18 og 21. Ekstremvarselet gjelder for fylkene Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold, mens det er oransje farenivå i Rogaland, Agder, Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland.

Trær kan velte i byen

Innover Oslofjorden kan vindkastene komme opp i 30 meter per sekund, og man også kan få vindkast på 25 meter per sekund helt inne i Oslo.

– Såpass mye vind er ikke vanlig å ha i byen. Hvis dette slår til, vil trær velte også inne i byen, sier Thyness.

Bølgene i Oslofjorden kan bli mellom fem og sju meter, og folk bes om å holde seg unna kysten.

– Vi fraråder stormturister ute på svabergene. Ikke gjør det. Dette er farlig vær, ikke noe som bare er spennende, sier meteorologen.

I tillegg til høye bølger, vil det bli høy vannstand innover fjorden. Meteorologene opplyser at man kan plusse en halv meter på tidevannstabellene.

Kaos

Folk oppfordres til å tjore fast løse gjenstander i hagen, sjekke at taksteinene ikke er løse, holde seg innendørs og lukke vinduer og dører godt.

Rødt farevarsel sendes ut når det forventes «ekstreme konsekvenser» av været.

– Det vil være stor fare for at liv går tapt, og at det blir store ødeleggelser på eiendom og infrastruktur. Myndigheter og sivile i berørte områder oppfordres til å utføre tiltak som bidrar til å sikre liv og begrense skadeomfanget, heter det i retningslinjene for varslingssystemet.

Flere avganger med danskebåten er innstilt og togtrafikken blir trolig også rammet av store forsinkelser på sør- og østlandet.

– Vi forventer trøbbel med trafikken, både i ferjetrafikken og over til Danmark. Vi forventer strømbrudd og vi kan ikke utelukke at trær kan falle over strømledninger, sier meteorologen.

Også dramatisk lenger sør

Statsmeteorolog Thyness understreker at det blir mye vind også i Rogaland, Agder, Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland, selv om farevarselet der «bare» er på oransje nivå.

– Det blir skummel vind i Rogaland og Agder, med vindkast på opp mot 30 meter per sekund i indre strøk, sier hun.

Grunnen til at det likevel ikke er sendt ut ekstremværvarsel her, er at infrastrukturen tåler mer i disse fylkene.

– Skadepotensialet er ikke like høyt, selv om været er like vilt, sier hun