Foto: NTB
Foto: NTB

Nå er vedfyring billigst

17. september 2021

I dag koster strømmen over to kroner for forbrukerne i Sør-Norge. Den rene spotprisen er 1,23 kroner for Sør-Norge. Med nettleie og avgifter gir dette priser på mer enn to kroner kilowatten. Mange alternative energikilder er også dyre nå – og mindre miljøvennlige. Tilbake står vedfyringen, som er den klart rimeligste.

Vedfyring: 110 øre kilowatten

Prisen på ved er også gått opp de siste årene, men er likevel klart billigste energikilde. Kjøper man ved i større mengder – 1000-literssekker eller paller, er prisen noe over en krone per kilowatt. I tillegg vet vi gjennom mange undersøkelser at nesten halve befolkningen har tilgang på egen ved. Det finnes mange vedkalkulatorer som viser prisen.

Les også: Kan bli tomt for norsk ved

Dramatisk forslag på høring: ikke krav om skorstein i nye boliger

Samtidig med at strømprisen stiger har Regjeringen sendt ut et forslag på høring hvor det ikke lenger skal være krav om skorstein i nye frittstående boliger.

– Vedfyring er jo det eneste som alltid gir varme, også når strømmen går. Ved siden av hyggen, er det stor beredskap, og dessuten god økonomi for husholdningene. Hvis det ikke fortsetter å være en standard blir det bare de med god råd som får et ildsted i framtidas hjem. Det kan umulig være en god politikk for det brede lag av folket, sier Brede Børud, styreleder i Norsk Varme.

Ny ovn og riktig tenning er viktig

En rentbrennende ovn er snill mot miljøet, og gir mer varme per kubbe. Det er dessuten viktig å tenne fra toppen av bålet. Det er enda bedre for miljøet og gir bedre økonomi. Mer informasjon om dette finner man på www.ektevarme.no

Kilde: Pressemelding fra Norsk Varme