Halmballer
Foto: Frank May / NTB scanpix

Mistet 11 kyr, mistenker at frøhøy fra Danmark er årsaken.

8. november 2018

Jørund Kvaale Hansen fra Bygland i Agder har mistet 11 ammekyr, og nesten hele besetningen på 60 kyr ble syke. Han mistenker at det er frøhøy av raigras fra Danmark som er årsaken. Det var Effektivt Landbrug i Danmark som først omtalte saken.

Kvaale Hansen har brukt frøhøy av raigras en stund, den 21. oktober kjørte han inn to store firkantballer som kom fra en ny leverandør. etter 4-5 timer fant avløseren den første kua død, og dagen etter døde ku nummer to. Da var i tillegg nesten alle kyrne oppblåste, og veterinæren som ble tilkalt fastslo at de hadde såkalt trommesyke. Det ble satt i gang vanlig behandling med sondeslange og matolje, og kyrne fikk annet fôr. Men problemene fortsatte og nå er tilsammen 11 kyr døde. Han håper at det verste nå er over og at han klarer å redde resten av besetningen.

Det er nå sendt inn flere prøver av fôret, og det er fastslått at det er et tørt og tilsynelatende fint fôr . Veterinærinstituttet opplyser at de venter svar på flere prøver i neste uke, som de håper kan gi et svar på det som så langt er et mysterium for fagfolkene som har vært involvert i saken. Hos to av kyrne som er obdusert har bladmagen sprukket.

En annen som har opplevd noe lignende er Rune Dokken Flintegård fra Åmot i Buskerud, også han brukte frøhøy av raigras fra Danmark, men ikke fra samme leverandør. Hos ham døde avlsoksen, og han begynte å merke at kyrne ble oppblåst. Han satte da raskt i gang med behandling med olje, og skiftet over til fuktig surfôr fra andreslåtten. Så langt ser det ut som det går bra.

22.11 er følgende advarsel sendt ut.

Advarsel mot ensidig fôring med ubehandlet halm og frøhøy

Den lange perioden med tørke i store deler av Nord Europa sommeren 2018 har som kjent fått konsekvenser for grovfôravlinger, og det blir gitt mye halm og frøhøy som erstatning. Ubehandlet halm og frøhøy har lav fordøyelighet og lavt innehold av tilgjengelig protein. Mikrobene i drøvtyggernes vom har store problemer med å bryte ned fiberen i halmen og nyttiggjøre seg nødvendige næringsstoffer.

Flere titalls storfe er når dette er skrevet blitt syke etter å ha fått mye ubehandlet halm, eller frøhøy. Av disse tilfellene er, det vi kjenner til, ca. 15 voksne kjøttfe døde. Obduksjonsresultater utført på flere dyr viser forstoppelse i bakre mageavdelinger (bladmage og løpe) og dyrene har som regel strøket med som følge av komplikasjoner til forstoppelsen.

Av hensyn til disse erfaringene finner vi det nødvendig å gå ut med denne advarselen. Ensidig fôring med ubehandlet halm eller frøhøy er ikke tilrådelig. Kornhalm bør behandles (f.eks. med ammoniakk) for å gjøre fiberen mer fordøyelig. Frøhøy må derimot ikke behandles med ammoniakk på grunn av faren for dannelse av giftstoffer ( 4-Methylimidazol og beslektede stoffer).

Kraftfôrblandinger som passer til halm, eller frøhøy vil forsyne vommikrobene med protein og andre næringsstoffer foruten nødvendige mineraler, som det ofte blir mangel av ved halmfôring. Grassurfôr av god kvalitet vil også hjelpe mikrobene. I tillegg vil kutting av halmen redusere sjansen for forstoppelse.

Ta kontakt med deres rådgivere på fôring. De har en sentral rolle i å hjelpe den enkelte produsent å
kombinere fôrslag slik at dyrenes helse og produksjon blir ivaretatt.

Odd Magne Harstad, professor Norges Miljø- og Biovitenskaplige Universitet
Asgeir Svendsen, fagsjef storfe, Nortura
Ingunn Schei, spesialrådgiver, TINE forskning og kompetanse
Sveinn Gudmundsson, spesialveterinær storfe, Veterinærinstituttet
Aksel Bernhoft, fagansvarlig fôrtrygghet, Veterinærinstituttet

 

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.