Nordfjord Kjøtt trekker tilbake karbonadedeig av både sitt eget merke og merket Prima etter mistanke om salmonella i et parti norsk storfekjøtt.
Karbonadedeigen kan inneholde råvare fra et parti norsk storfekjøtt der det er mistanke om salmonella.
Flere kjøttprodukter har så langt i år blitt trukket fra butikkhyllene på grunn av salmonellautbrudd, men til nå har det vært snakk om importert kjøtt fra Tyskland. (Merket Prima har ingenting med Prima Jæren å gjøre, som har vært involvert i andre saker med salmonella i vinter)
For begge produktene, som selges i Rema 1000-butikker, er det pakker med siste forbruksdato 26. april 2021 som trekkes tilbake.
Produktene som trekkes tilbake
Karbonadedeig Nordfjord 400 g, 5% fett, med siste forbruksdag 26.04.2021. Karbonadedeig Prima, 400 g, 5% fett, med siste forbruksdag 26.04.2021. Produktene er merket med EFTA 142. Det aktuelle partiet har nummer 142 i oval-merket, og er altså IKKE distribuert på Østlandet eller i Troms og Finnmark
Produktene har vært solgt i alle Rema 1000-butikker, utenom i Troms og Finnmark, Oslo, Viken, Innlandet og Vestfold og Telemark fylker.
Forbrukere bes kaste eller returnere produktet til butikken det er kjøpt i for refusjon.
Bente Sande i Mattilsynet understreker overfor NTB at de fortsatt er på mistankenivå. Hun forteller at de samtidig undersøker hvilken type salmonella det er snakk om.
– Salmonella i norsk storfekjøtt ikke er så vanlig. De gangene det er oppdaget, har det ikke vært sykdom som kan smitte til folk. Den salmonella-arten finnes naturlig i miljøet. Den kan man få mange plasser, sier hun.
– Laboratoriet som undersøker, jobber for fullt, men det varierer fra salmonella til salmonella hvor lang tid det tar å få svar.
Om salmonellabakterien
– Bakterien dør ved tilstrekkelig varmebehandling, og god kjøkkenhygiene og riktig varmebehandling gjør at man unngår å bli syk dersom man har spist av de aktuelle produktene, understreker selskapet i pressemeldingen.
Bakterier innen slekten Salmonella er årsaken til sykdommen salmonellose hos blant annet husdyr og mennesker, ifølge Veterinærinstituttet
Bakteriene blir skilt ut med avføring og smitter via urent fôr, mat eller vann og ved kontakt med infiserte dyr eller menneske under dårlige hygieniske forhold. Bakteriene kan overleve i flere måneder i organisk materiale, og under visse vilkår kan de formeres i fjøs og miljø.
(©NTB)