Militærøvelse på dyrket mark
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Millioner i erstatning etter NATO- øvelse

10. januar 2019

Forsvaret har hittil betalt ut 13 millioner kroner i erstatninger for skader etter Trident Juncture. Det kommer fortsatt inn nye krav etter NATO-øvelsen.

De fleste erstatningskravene gjelder skader på dyrket mark og veier, skriver Nationen. I tillegg er det kommet inn over 100 klager på forurensning etter øvelsen sist høst.

– Vi har ferdigstilt 283 saker til utbetaling og utbetalt 13,2 millioner kroner, forteller sjefen for skadearbeidet, miljøoffiser Marianne Bø i Forsvaret, som leder skadearbeidet.

Til sammen har det kommet inn 853 skadesaker og 46 klager, men skadetelefonen er fortsatt åpen. I utgangspunktet tar det norske Forsvaret 25 prosent av regningen for skadene, mens hjemlandet til styrkene som har forårsaket skadene, betaler 75 prosent.

Leder Erling Aas-Eng i Hedmark Bondelag fikk skader på jordet etter besøk fra utenlandske soldater. Han sier Forsvaret var raskt på plass.

– Jeg opplever at de er ute etter å få skadene fort ut av verden. Jeg syns de har håndtert dette veldig profesjonelt, sier han.

– På grunn av at snøen kom sent fikk vi tatt unna mange saker før jul, sier miljøoffiser Bø. Hun sier skadearbeidet har gått fortere enn ventet, men beklager overfor bønder som ikke har fått befaring så fort som de ønsket.

(©NTB)