Foto: Melk.no
Foto: Melk.no

Melkeforbruket går ned

3. februar 2023

Hver nordmann inntok 75 liter melk i 2022, mot 80 liter året før. Det tilsvarer en nedgang på 6 prosent.

De siste 20 årene har melkeforbruket i Norge hatt en nedgang på hele 30 prosent, skriver Nationen.

– Forbruket av meieriprodukter økte betraktelig under pandemien i 2020 og 2021. Etter normaliseringen av samfunnet i første kvartal 2022 ser vi en gjennomgående og til dels markert nedgang av forbruket i alle meierikategoriene, sier direktør i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Ida Berg Hauge til avisen. 

Minst nedgang i salget blant meieriprodukter var det i 2022 på ost og yoghurt, som viser en positiv utvikling sammenlignet med normalåret 2019.

Gjennomsnittlig daglig inntak per person i Norge var i 2022 på 2 desiliter melk. I år 2000 var gjennomsnittlig daglig inntak på 3,1 desiliter.

 

Fortsatt gode holdninger til melk

Til tross for en nedadgående trend når det gjelder melkeforbruk, er befolkningens holdninger til melk stabil gode. Fortsatt drikker nordmenn i gjennomsnitt 1 glass (2dl) melk hver dag.

– En stor andel av befolkningen mener at melk er sunt, og de er positive til norske bønder og til landbruket. Det at over 90 % av befolkningen har et meieriprodukt i kjøleskapet sier noe om at dette er produkter nordmenn har et godt forhold til, sier Ida Berg Hauge.

Hun er daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), og er glad for at det fortsatt finnes melk- og meieriprodukter i kjøleskapet til de fleste nordmenn.

Forbruket av meieriprodukter økte betraktelig under pandemien i 2020 og 2021, men etter normaliseringen av samfunnet i første kvartal 2022 ser vi en gjennomgående nedgang av forbruket i alle meierikategoriene.

Størst nedgang var det for vanlig hvit melk. Hver nordmann inntok 75 liter melk i 2022 mot 80 liter året før. Lederen i Opplysningskontoret mener det er bekymringsfullt for folkehelsen om vi glemmer den sunne og gode melken i hverdagskostholdet.

– Vi har lange tradisjoner for å drikke melk her i landet, og meieriprodukter har vært og er fortsatt en viktig del av et sunt, norsk kosthold. Glemmer vi melken, mister vi også en viktig næringskilde, og ikke minst gjelder dette næringsstoffet jod som melk er en av få gode kilder i det norske kostholdet, sier Berg Hauge.

Melk i kjøleskapet er et billig helsebidrag

I en tid hvor prisene på matvarer har skutt i været er det også lurt å minne om hvor mye helse man får for pengene i et glass vanlig hvit melk.

– For under 5 kroner glasset får du enkelt i deg næringsstoffer som proteiner, kalsium, jod og B-vitaminer. Myndighetene anbefaler at vi drikker melk hver dag fordi det er veldig godt for helsen, avslutter Berg Hauge.

Kilder: (©NTB) og Melk.no

[email protected]