une Bastholm, Arild Hermstad
Foto: MDG

MDG vil fase ut bruk av soya i landbruket og oppdrettsnæringen

23. august 2019

MDG foreslår en rekke tiltak regjeringen bør sette inn for å løse krisen for regnskogen i Brasil. Ett av dem er å knytte miljøkrav til handelsavtaler.

Miljøpartiet De Grønne vil også fase ut bruk av soya i landbruket og oppdrettsnæringen.

– Ingen nordmenn ønsker å støtte næringer som bidrar til rasering av Amazonas. Hvis oppdrettsnæringen og landbruket fortsetter å kjøpe fôrråvarer fra Brasil er det nettopp det vi gjør når vi spiser kylling eller laks fra norske fjøs og merder, sier nasjonal talsperson Arild Hermstad i en spot til NTB.

I tillegg foreslår altså partiet at det stilles krav om bevaringen av regnskogen i de pågående forhandlingene om en frihandelsavtale. MDG mener også at statens eierskap i Hydro og Equinor også må brukes aktivt i miljøkampen.

– Regjeringen bør bruke eierskapet til å stille krav til den brasilianske regjeringen om en ansvarlig regnskogpolitikk som forutsetning for videre investeringer i landet, sier Hermstad.

– Brasils regjering har avvist samarbeidslinjen med Norge. Penger er det eneste språket president Jair Bolsonaro forstår. Da må vi ta i bruk handelspolitiske og økonomiske virkemidler for å påvirke politikken.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) skriver fredag til NTB at regjeringen ser alvorlig på utviklingen med regnskogen i Amazonas.

– Handel og bærekraftig skogforvaltning er et viktig tema under frihandelsavtaleforhandlingene våre. Dette prioriteres høyt av Norge i alle forhandlinger, og spesielt med Mercosur. Forhandlingene med Mercosur pågår fremdeles. Jeg kan derfor ikke gå inn i detaljer, skriver statsråden.

Tidligere i uken sa han til Klassekampen at «handelsavtaler først og fremst er handelsavtaler» og at Norge «ikke vil blande inn det konkrete spørsmålet om Amazonas-avtalen i forhandlingene».

(©NTB)