Sauer i fjellet
Foto: Høgfjellslam

Matvarekjedene sier nei til Høgfjellslam i år.

14. august 2019

I år takker de store matvarekjedene nei til å kjøpe inn Høgfjellslam fra Nord-Gudbrandsdal til spesialpris, slik de har gjort tidligere år, skriver GD.no

De 223 husdyreiere som står bak organisasjonen Høgfjellslam har levert lam til matvarekjedene i mange år. Men nå er det slutt. Matvarekjedene ville ikke lenger betale spesialpris og en avtale kom ikke på plass.

Det var Nortura som forhandlet på vegne av Høgfjellslam.

– Men med tre store matvarekjeder på andre siden av bordet, kom også Nortura til kort. I år har vi ingen leveranse direkte til kjedene. Våre kvalitetsprodukt blir ikke verdsatt, konstaterer sauebonde Ingebreth D. Sandbu til GD.

Høgfjellslam med medlemmer fra Sel, Dovre, Lesja, Lom, Vågå og Skjåk var den første i Norge som fikk til avtalen med Nortura som sikret et oppgjør direkte til produsentene. Også det geografisk beskyttede kvalitetsmerket kom som et resultat av et pionerarbeid til stor verdi for næringen.

Erling Skurdal, som er tilførselsleder av småfe i Nortura, antyder at det er overskuddet av lam som er årsaken til at kjedene ikke viste noen interesse under forhandlingene. I en situasjon med overskudd, er det prisen som blir avgjørende. Kjedene velger de billigste varene heller enn eksklusive produkt som blant annet Høgfjellslam leverer 

Les mer om Høgfjellslam her

Les mer hos GD her (abonnement)

Kilde: GD.no