Bacon
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Mattilsynet godtar “kalkunbacon”

8. mai 2018

Store norske leksikon fastslår at bacon stammer fra grisen, men Nortura har fått medhold i at bacon også kan lages av kalkunkjøtt så lenge det opplyses om det. Nortura klaget på Mattilsynets bestemmelse, som i november i fjor påla dem å endre merkingen på pakningene med Prior kalkunbacon. Nå har tilsynet snudd i saken, melder Nortura tirsdag.

«Mattilsynet mener at produktet «kalkunbacon» fra Nortura, ut fra betegnelsen og øvrig merking, ikke kan sies å kunne forveksles med vanlig bacon, selv om ordet «bacon» inngår i betegnelsen. Forbrukeren får tydelig informasjon om dyreslag som produktet er laget av, da ordet kalkun er angitt foran ordet bacon.», gjengir Nortura fra Mattilsynets beslutning.

Store norske leksikon omtales bacon som lettrøkt og lettsaltet sideflesk av gris. Det inneholder om lag 30 prosent fett. For Nortura har målet vært å lage et magrere alternativ for dem som ønsker det og mener derfor det var viktig å kunne bruke ordet «bacon» og samtidig fortelle hvilket dyr kjøttet stammer fra. Kalkunbaconet inneholder 70 prosent mindre fett enn vanlig bacon fra gris.

– Det høres kanskje lett ut å bare fjerne en viss mengde fett, men for å lykkes er vi nødt til å utvikle produkter som smaker godt til tross for redusert fettinnhold. Derfor har vi brukt lang tid på å utvikle et kalkunbacon som både lukter, smaker og ser ut som bacon av svin, sier kommunikasjonsrådgiver Marthine Haugen Petersen i Nortura

Hele pressemeldingen fra Nortura:
Nortura har fått medhold i klage og får beholde produktnavnet Prior kalkunbacon.

– Vi er veldig glade for at vi kan fortsette å bruke navnet som beskriver dette produktet aller best. Uten ordet «bacon» hadde det blitt vanskelig å formidle at dette er et magrere alternativ til nettopp vanlig bacon av svin, sier kommunikasjonsrådgiver i Nortura, Marthine Haugen Petersen.

Det var den 17. november 2017 at Mattilsynet avdeling Mjøsområdet påla Nortura Rudshøgda å endre merkingen på Prior kalkunbacon slik at produktnavnet ikke lenger inneholdt ordet bacon. Nortura klagde på vedtaket den 8. desember 2017. Nå har Mattilsynets hovedkontor gitt medhold i klagen.

I vedtaket skriver Mattilsynet følgende:

«Mattilsynet mener at produktet ”kalkunbacon” fra Nortura, ut fra betegnelsen og øvrig merking, ikke kan sies å kunne forveksles med vanlig bacon, selv om ordet ”bacon” inngår i betegnelsen. Forbrukeren får tydelig informasjon om dyreslag som produktet er laget av, da ordet kalkun er angitt foran ordet bacon.»

Prior kalkunbacon

Prior kalkunbacon ble lansert høsten 2016 og har siden den gang blitt et populært produkt i baconhyllen.

– Mange hadde hørt om eller smakt såkalt turkey bacon i utlandet og noen dro også til Sverige for å kjøpe det som ofte var importerte produkter. Derfor var det med stor glede vi endelig kunne tilby et norskprodusert kalkunbacon, forteller Petersen.

Nortura har lovet helsemyndighetene å bidra til å redusere inntaket av mettet fett i befolkningen. Prior kalkunbacon inneholder 70% mindre fett enn vanlig bacon og er et godt eksempel på dette arbeidet.

– Det høres kanskje lett ut å bare fjerne en viss mengde fett, men for å lykkes er vi nødt til å utvikle produkter som smaker godt til tross for redusert fettinnhold. Derfor har vi brukt lang tid på å utvikle et kalkunbacon som både lukter, smaker og ser ut som bacon av svin.

Hun mener de har lykkes og gleder seg over at Prior kalkunbacon fortsatt kan være et synlig og tydelig alternativ i baconhyllen.