Foto: Heiko Junge / NTB
Foto: Heiko Junge / NTB

Maten har blitt billigere

10. november 2021

Prisene for mat og alkoholfri drikke gikk ned med 4 prosent fra oktober i fjor til i år. Det er det største prisfallet på månedsnivå for mat og drikke siden mva-satsen ble justert ned i 2001. Det viser den siste statistikken for konsumprisindeksen fra SSB

Reduserte avgifter på mineralvann har bidratt til prisfallet siden i sommer. Justert for avgiftsendringen er prisfallet -1,9 prosent. 

– Denne nedgangen må blant annet sees i sammenheng med bortfallet av særavgifter på sjokolade og sukkervarer samt alkoholfrie drikkevarer. I tillegg var matvareprisene, eksempelvis prisene på frukt, på et høyt nivå i 2020, noe som også vil spille inn på tolvmånedersendringen, forklarer Ragnhild Nygaard i SSB.

Nedgang på 1 prosent siste måned

Det ble målt en prisnedgang på matvarer og alkoholfrie drikkevarer fra september til oktober på 1,0 prosent.

– Dette er en sesongmessig variasjon i matvareprisene. Det er vanlig at vi ser en nedgang i prisene i oktober, særlig på visse frukt og grønnsaker, sier Ragnhild Nygaard.

– Dette viser at tøff konkurranse i dagligvaremarkedet kommer forbrukerne til gode. Dette er viktig for husholdningene, særlig når strøm er dyrere enn normalt, sier Jarle Hammerstad, fungerende leder for Virke dagligvare i en pressemelding.

Kilde: SSB og Virke