Kristiansand 20210509. 
Arthur Salte som er sentralstyremedlem i Norges Bondelag har sammen med kona Marit kjørt med traktor fra Salte på Jæren og skal kjøre til oslo som en del av bondeopprøret 2021.De er positivt overrasket over all støtten de har fått langs veien av bilister og andre som støtter dem.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Kristiansand 20210509. Arthur Salte som er sentralstyremedlem i Norges Bondelag har sammen med kona Marit kjørt med traktor fra Salte på Jæren og skal kjøre til oslo som en del av bondeopprøret 2021.De er positivt overrasket over all støtten de har fått langs veien av bilister og andre som støtter dem. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Massiv støtte til bøndene fra Rogaland

9. mai 2021

For å vise sin misnøye med jordbruksoppgjøret satte Arthur og Marit Salte søndag seg i traktoren for å kjøre til Oslo. Flere hundre traktorer har slått følge.

Rundt 40 traktorer rullet ut fra gården til Arthur og Marit Salte på Klepp søndag formiddag. Bak rattet satt sinte bønder som ikke ønsket å gå i forhandlinger i årets jordbruksoppgjør.

De mener statens tilbud var altfor dårlig. Rammen for tilbudet i jordbruksoppgjøret er på rundt 900 millioner kroner. Det er under halvparten av bøndenes krav på 2,1 milliarder kroner.

– Veldig skuffende, sier Arthur Salte til NTB om statens tilbud.

Han er sentralstyremedlem i Norges Bondelag og sier de hadde store forhåpninger til Olaug Bollestad (KrF) som landbruksminister.

– Hun har gitt oss forventninger til at landbruk er viktig, og vi har følt oss sett og verdsatt. Og da dette (statens tilbud) kom, så følte vi at det manglet den viljen i tilbudet som har vært forventet.

Salte nevner inntektsøkning, investeringsmidler til løsdrift, struktur og velferd som stikkord for at de ikke ville starte forhandlinger.

Støtte gir inspirasjon

Det er kun Salte-paret som skal kjøre hele veien til Oslo, men underveis har traktorer kjørt inn og ut av kolonnen for å vise støtte. Da paret var kommet til Kristiansand, der natten tilbringes, hadde rundt 250 traktorer vært innom kolonnen.

Skal man tro reaksjonene underveis har bøndene stor støtte blant folket. Kun én småsur bilist uttrykte misnøye med kolonnen, ifølge Salte.

– Det vi har opplevd i dag, har vært helt spesielt. Det er ikke så mange andre ord som er dekkende, men vi har fått en sympati og støtte som har vært helt utrolig. Det har vært barn, ungdom, eldre og folk midt i livet som står langs veien og vinker og viser støtte, sier Salte.

Samtidig har flere kolonner med traktorer startet fra Nordland og Vestlandet med mål om å nå Oslo, skriver Nationen. Målet er et arrangement foran Stortinget tirsdag klokka 12.

– Ikke dårlig tilbud

Statsminister Erna Solberg (H) sa lørdag til Oppland Arbeiderblad at hun ikke mener statens tilbud var dårlig.

– Når rammen er 2,7 prosent for frontfagene og 4,5 prosent var starttilbudet vårt til landbruksorganisasjonene, før forhandlinger, var ikke det noe dårlig tilbud, sier Solberg til avisen.

Etter bruddet i forhandlingene forrige uke har bønder over hele landet aksjonert, blant annet tømte Vestland Bondelag en haug med møkk utenfor rådhuset i Førde.

Det er også meldt om lignende aksjoner fra Rogaland, Viken, Trøndelag og Vestland.

 

(©NTB)