Oppdrettslaks
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Leverandører av soya til norsk fiskefôr knyttes til grov kriminalitet

28. oktober 2018

Tre brasilianske selskaper innen fiskefôrbransjen knyttes til grov kriminalitet. Disse leverer soyaproteinkonsentrat til fem norske selskaper.

Det er i en ny rapport utarbeidet av Framtiden i våre hender og Regnskogfondet, med bistand fra organisasjonen Reporter Brasil, at opplysningene kommer fram, skriver Dagbladet.

Rapporten beskriver alvorlig miljøkriminalitet, slavelignende arbeidsforhold, voldelige konflikter om landområder, ulovlig avskoging, bruk av ulovlige og illegale sprøytemidler, soya dyrket på urfolksterritorier og landområder gitt til jordløse.

Det er de tre selskapene Caramura, Selecta og Imcopa som får kritikk i rapporten. Disse tre leverer soyaproteinkonsentrat til flere store norske fiskefôrgiganter.

De brasilianske selskapene bestrider i all hovedsak anklagene i rapporten. Caramura innrømmer imidlertid at de har kjøpt soya fra en kontroversiell produsent, mens Imcopa sier at de har kuttet kraftig ned på leveransene fra denne produsenten. Selecta bestrider anklagene og mener det som framkommer i rapporten er feil

Dagbladet har kontaktet de norske selskapene Marine Harvest, Cargill, Polarfeed, BioMar og Skretting, som alle får leveranser fra de tre selskapene nevnt i rapporten. Samtlige sier de tar funnene svært alvorlig – og flere varsler oppvaskmøter og sier avtaler kan være i fare, skriver avisen.

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, mener at soyaproduksjonen i Brasil truer livsgrunnlaget til fattige småbønder og urfolk.

– Dette kan vi ikke akseptere. Vi forventer at norske myndigheter satser på de bærekraftige råvarene og at fiskefôrprodusentene faser ut soyaen, sier hun.

(©NTB)