Bård Hoksrud besøker juletreprodusenter
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Landbruksministeren ønsker flere norskproduserte juletrær

26. november 2018

To av tre juletrær som selges i Norge er norskproduserte. Nå vil landbruksminister Bård Hoksrud (Frp) at norskandelen øker.

Landbruksministeren besøkte onsdag organisasjonen Norsk Juletre og andre juletreprodusenter i Larvik i Vestfold for å diskutere utviklingen i næringen.

– De fortalte blant annet at det kan være utfordring å få konsesjon fra kommune for å drive med juletreproduksjon. Dette er fordi kommunene er tilbakeholdne med å gi muligheten til å drive annen type produksjon enn matproduksjon, sier Hoksrud til Nationen.

Hvert år selges det rundt én million juletrær rundt om landet, hvorav 350.000 av de er importert fra utlandet. Hoksrud sier han håper den norske produksjonen kan utvikles, slik at det norske markedet i enda større grad preges av norske juletrær.

Etter den usedvanlige tørre ekstremsommeren som preget landbruket i sommer, har halvparten av de nyplantede juletrærne tørket bort. Det vil riktignok ikke prege årets juletreleveranser, men om få år kan det bli mangel på norske juletrær.

I tillegg advarer produsentene om at mangelen vil føre til prisøkning.

– Tørken får ikke noen konsekvens for salget i år, men man må regne med at 30 til 50 prosent av de nyplantede trærne er tørket bort, sier daglig leder Mikal Hetland i Norsk Juletreservice

NTB