Foto: Vegard Vigdenes
Foto: Vegard Vigdenes

Landbruksdebatt på historisk grunn

3. desember 2022

Lørdag kveld er det duket for landbruksdebatt på historisk grunn, nærmere bestemt i gymsalen på Fillan der Hitra-aksjonen startet i 1975. Blant debattantene er nyvalgt leder i Bonde- og Småbrukarlaget Tor Jakob Solberg og leder i Møre og Romsdal Bondelag Konrad Kongshaug.

Du kan se debatten hos Nea Radio her

Landbruk24 refererer litt fra debatten etterhvert.

Bergljot Stokkan, som var referent på det historiske møtet i 1975, innleder med sine tanker om dagens situasjon i landbruket, og er sterkt bekymret for vår matberedskap. Vi er spente på hva regjeringen planlegger nå, sier Stokkan.

Debatt:
I panelet: Tor Jakob Solberg, Konrad Kongshaug, Stian Tufte ( tidligere melkebonde i Rennebu) og Hanne Guåker (Kalkunbonde i Ringsaker og tillitsvalgt i Nortura)

Stian Tufte forklarer hvorfor han måtte gi seg som melkebonde. Da svigerfaren døde hadde han ikke tilgang til gratis arbeidshjelp lenger. Han vurderte lenge å bygge nytt fjøs med melkerobot og større produksjon, men med dagens økonomi ville det føre til mer arbeid og like dårlig økonomi.

Hanne Guåker har valgt å fortsette med produksjon av kalkunkjøtt, har “bare” 10 millioner i gjeld. -Jeg driver en oppblåst ballong, hvis kraftfôrbilen ikke kommer ei uke så er min produksjon slutt. Jeg har valgt å ikke investere mer i produksjonen og kaller meg selv en omstillingsbonde, men jeg vet ikke til hva? sier hun.

Stian Tufte: Forbrukeren er ikke informert om hvordan bøndene har det. Bondeopprøret er i ferd med å bli en folkebevegelse, det er en gladsak sier han og henviser til at Sandra Borch har etterlyst flere solskinnshistorier fra landbruket.

Solberg: Bondeopprøret er ikke et ekkokammer, det er en kjærlighetserklæring til jordbruket. Faglaga har sviktet bonden, før var bonden sjefen, når er det forbrukeren som er sjefen. Vi har ikke lenger jordbruk i hele landet, vi har bare rester av jordbruk i hele landet. Det viktigste er korrekte tall og produksjonregulering! Nå skal vi ha en samfunnsdebatt om hva dette handler om. 

Kongshaug: Landbruket er ei politisk næring. Vi har utnyttet et handlingsrom, men nå skal vi utvide handlingrommet. Nå må vi forene våre krefter for å bedre lønnsomheten i hele landet. Landbruket var på veg ned i kjelleren, årets jordbruksoppgjør gjorde at vi kunne stoppe i trappa ned til kjelleren. Nå må vi snu og gå opp trappa. Vi må ikke produsere mer enn forbrukeren vil ha, vi må ha noen reguleringer. 

Guåker: Systemet som har brakt oss hit vi er i dag er ikke godt nok til å snu dagens situasjon.

Solberg: Regjeringa har utsatt opptrappingsplanen, de har ikke tatt tollgrep. Nå må de komme i gang. 

Tufte: Noen ganger er landbruket sin egen verste fiende. Det eneste som er interessant er tørre fakta og tall. Det er greit å trives med jobben, men hvis det er basert på masse gratis arbeidshjelp hjelper ikke for å få jamnstilling.

Kongshaug: Nå har vi kommet til et punkt der det ikke er mulig å løpe fortere for bonden. Nå må vi se på hvordan vi kan regulere produksjon.

Solberg: Helge Bergo fikk rett. Vi som næring klarer ikke å kontrollere oss selv. Vi må ha et system der bønder kan leve et liv utenom arbeidet på gården. Kvinnene skal ikke føde i fjøset, det er 2000 år siden det var på moten!

Tufte: Solberg, Gimming og resten av toppene i norsk landbruk bør låses inne på et rom i en uke, og ikke slippes ut før de har blitt enige om et samlet svar på Grytten-rapporten og hvordan de vil løse utfordringen med økt sjølforsyning. Så må denne løsningen kommuniseres bredt, ikke bare i Nationen og Bondebladet.