Kronprins Håkon
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Kronprinsen gratulerer Norges Bondelag med 125 år.

6. februar 2021

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten sendte i dag en digital hilsen til Norges Bondelag og takket for at organisasjonen i 125 år har arbeidet med å ivareta det norske landbruket og for å sikre arbeidsforhold for norske bønder

Jubileet finner sted i en tid der også landbruket er rammet av pandemien.

I sin hilsen la Kronprins Haakon vekt på å takke den norske bonden for at vi får kortreist mat av høy kvalitet på bordet og for at norske bønder bidrar til god matsikkerhet slik at vi blir mindre sårbare.

– Takk for at dere tar miljøhensyn og er opptatt av å forvalte ressursene våre på en god måte. Takk for staheten og utholdenheten deres – som er helt nødvendig for å drive landbruk under krevende forhold. Takk for kreativiteten deres, som vi stadig ser eksempler på i utviklingen av nye tilleggsnæringer – og omstilling til nye tider, fremholdt Kronprinsregenten.

Se video med Kronprinsenregentens hilsen til Bondelaget.

Tilknytning til landbruket

Kongefamilien har siden 1905 vært knyttet til landbruket gjennom Bygdø kongsgård og Skaugum hovedgård.  

Under et besøk til bønder i Stokke i Vestfold fjor høst fikk Kronprins Haakon møte bønder som var rammet av pandemien. Kronprinsen besøkte et grønnsakspakkeri og to gårder for å høre hvordan landbruksnæringen har opplevd koronasituasjonen.

– Jeg er imponert over hvordan bransjen turte å satse da alt var usikkert, sa Kronprinsen etter møtet med Stokke-bøndene i fjor høst.

100-årsjubileet

Da Norges Bondelag fylte 100 år, var Hans Majestet Kong Harald til stede ved regjeringens store markering på Akershus slott i Oslo. Flere lokale bondelagsmedlemmer var invitert som gjester til den store hagefesten i Dronningparken i 2016.

Under sine reiser i Norge har både Kongeparet og Kronprinsparet møtt representanter for landbruket, og gjennom disse møtene fått et innblikk i hvilke utfordringer landbruksnæringen står overfor.

Ikke minst fikk Kronprinsen og Kronprinsessen et godt innblikk i dette da de besøkte handels- og landbruksmessa Dyrsku´n i Seljord i 2016. I 155 år har Dyrsku’n trukket både bønder, husdyr, næringslivet og ikke minst familier til den årlige landbruksmessa. Dyrsku’n er fortsatt en viktig arena der norsk landbruk ser fremover.

Kong Olav

Kong Olav besøkte i sin regjeringstid Norsk landbruksveke på Hellerudsletta utenfor Oslo, da den ble arrangert. Kong Olav var også en av de 854 000 som i ville oppleve «det moderne landbruket» under jubileumsutstillingen på Ekeberg i Oslo i 1959.

–Det var en fest med folk fra hele landet. Jeg husker fortsatt tilstrømningen, det gjorde inntrykk. Folk var så fine. Mannfolka kom i dress og hatt, og damene hadde tatt på finkjolen. Blomsterprakten var overveldende, og det var kø overalt, sa tidsvitnet Kristian Kaus i et intervju med Bondebladet.

Kilde: Pressemelding fra Kongehuset.