Korn
Illustrasjonsfoto

Krisen i Ukraina fører til ustabile priser på hvete og mais.

16. februar 2022

Krisen i Ukraina fører til ustabile råvarepriser på hvete og mais. Den siste uka har kornmarkedet snudd tre ganger på under 24 timer som følge av situasjonen.

Russland og Ukraina står for til sammen en tredel av verdens korneksport. Særlig er de to landene store eksportør av hvete, der Russland er størst i verden og Ukraina fjerde størst.

– Markedet ser ikke nyansene i situasjonen. Enten er det krig og markedet går opp, eller så er det fred og det går ned, sier analytiker Gautier Le Molgat i det franske handelsselskap for landbruk, Agritel.

Prisene vil fortsette å være usikre

Først snudde markedet da den russiske utenriksministeren på mandag brukte en optimistisk tone, så snudde det igjen da USA flyttet sin ukrainske ambassade og enda en gang etter at Moskva påsto at militæret trakk seg tilbake.

Den russiske hærens aktivitet har foreløpig ikke hatt noen særlig effekt på russisk eller ukrainsk eksport av korn.

Til tross for at prisen på hvete stiger på verdensbasis, har prisen i Ukraina falt med fire prosent den siste måneden, ifølge S&P Global Platts.

– Dersom konflikten fortsetter å ulme, vil prisene forbli usikre, og Russland og Ukraina vil være taperne. Valutaene deres vil svekkes, og færre vil ønske å kjøpe produkter uten leveringsgaranti, sier Le Molgat. Han påpeker at Ukraina og Russland vanligvis eksporterer mindre i mars, og at dette dermed ikke trenger å bli et stort problem.

Kan bli aktuelt med sanksjoner

Dersom konflikten eskalerer og Russland blokkerer havnen i Odessa, vil Ukraina slite med å eksportere korn, mener Le Molgat.

– Da kan man fort se for seg at det vil komme økonomiske sanksjoner, og USA kan velge å forby handel av russisk hvete, sier han.

De største kundene, hovedsakelig Egypt, Tyrkia, Indonesia og Marokko, må i så fall kjøpe hvete fra andre eksportører til en høyere pris.

(©NTB)