Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Kraftig nedtur for Norske Skog

16. juli 2020

Koronapandemien bidro til at resultatet for Norske Skog falt med 1,6 milliarder kroner i første halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor.

Andre kvartal i år omsatte Norske Skog for 2,2 milliarder kroner, et langt stykke under fjorårets omsetning i samme periode på 3,3 milliarder kroner.

I en pressemelding skriver konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog at koronapandemien har hatt stor påvirkning på etterspørselen.

Etter første halvår 2020 har papirprodusenten endt med et underskudd på 433 millioner kroner før skatt. Til samme tid i 2019 hadde de et overskudd på 1,2 milliarder før skatt.

Nå planlegger Norske Skog en såkalt «reindustralisering» i Norge.

– Koronapandemien har fremskyndet behovet for en omlegging av den norske papirvirksomheten til andre typer treforedling, skriver Ombudstvedt.

De har allerede satt i gang arbeidet med å konvertere to avispapirmaskiner ved Bruck i Østerrike og Golbey i Frankrike til å heller produsere emballasje. Nå kan lignende konverteringer skje med noen av deres seks papirmaskiner i Norge.

 Coronapandemien har fremskyndet behovet for en rask omlegging av den norske publikasjonspapirvirksomheten til andre segmenter innen treforedlingsindustrien. Vi har flere lovende og pågående prosjekter innen biokompositter og –kjemikalier, og vi vurderer muligheten for å produsere bleket kjemisk-termomekanisk masse i Norge. En norsk investeringsbeslutning vil være avhengig av langsiktige, stabile markeds- og politiske forhold innen energi, logistikk og klimapolitikk. Å sikre robuste driftsmiljøer med sterk politisk støtte ville være det første trinnet i en grønn reindustrialisering av hele den energiforedlende prosessindustrien i Norge, sier Sven Ombudstvedt, administrerende direktør i Norske Skog.

Nøkkeltall

Nøkkeltall fra Norske Skog ASAs resultat fra første halvår og andre kvartal 2020. Tall for første halvår og andre kvartal 2019 i parentes.

Første halvår

* Driftsinntekter: 4.938 millioner kroner (6.423 millioner kroner)

* Driftsresultat: -32 millioner kroner (1.403 millioner kroner)

* Resultat før skatt: -395 millioner kroner (1.343 millioner kroner)

Andre kvartal

* Driftsinntekter: 2.167 millioner kroner (3.316 millioner kroner)

* Driftsresultat: -122 millioner kroner (1.150 millioner kroner)

* Resultat før skatt: -52 millioner kroner (1.082 millioner kroner)

(©NTB)