Foto: May Linda Schjølberg
Foto: May Linda Schjølberg

Kraftfôrprisen øker mer enn forutsatt

11. februar 2021

Mindre avlinger av soya og stor etterspørsel i land som Kina gjør at proteinprisene stiger, sier Geir Inge Auklend, innkjøpsdirektør i FKRA.

Enkelte land legger også begrensinger på eksport. Dette sammen med urolige valutakurser gjør at kraftfôrprisene vil øke mer enn forutsatt.

I tillegg kjøper vi i Norge GMO fri soya som har et pristillegg på ca. 20 øre pr kilo. Dette pristillegget kommer oppå den generelle prisstigningen på soya vi ser på verdensbasis. Felleskjøpet Rogaland Agder kan kjøpe andre proteinråvarer, men på f.eks solsikkemel har myndighetene satt en tollsats som for øyeblikket gjør den uaktuell . Den burde vært satt ned slik situasjonen er nå.

Høyere proteinpriser enn det jordbruksavtalen forutsetter betyr høyere kraftfôrpriser. Auklend antyder at bare soyaprisen alene kan bety 15 øre opp. I tillegg er det internasjonalt stor etterspørsel etter andre råvarer som aminosyrer, mineraler og vitaminer som kan påvirke den norske kraftfôrprisen.

Tilgangen til norsk fôrhvete har til nå vært begrenset. Kraftfôrindustriene har derfor måttet importere flere tusen tonn hvete så langt i vinter. Også internasjonale hvetepriser er påvirket av det som skjer i råvaremarkedet generelt.

Kilde: Pressemelding fra Felleskjøpet Rogaland/Agder