Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

Kornavtalen mellom Russland og Ukraina forlenget

17. mai 2023

Russland er enige om å forlenge kornavtalen med Ukraina i to måneder framover, bekrefter begge parter.

Det var Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan som først varslet nyheten i 16-tiden onsdag ettermiddag.

Dette vil føre til at Ukraina får eksportere sine landbruksprodukter over Svartehavet uten frykt for angrep fra russiske styrker. Tyrkia og FN står bak forhandlingene om avtalen.

Viktig for verdens matsikkerhet

Ukraina og Russland er begge blant verdens største matvareeksportører, og da Russland gjennomførte sin invasjon av Ukraina i februar 2022, bidro det til å øke matprisene kraftig verden over.

Kornavtalen har derfor blitt svært viktig for verdens matsikkerhet siden den ble inngått i fjor sommer, og er blitt forlenget flere ganger.

Denne gangen var det svært tvilsomt om Russland ville gå med på å forlenge avtalen uten innrømmelser fra Vesten.

Det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova sier man nå har forlenget avtalen for å hjelpe landene som trenger det, men at de ikke har endret mening om situasjonen.

Mat må ikke være pressmiddel

Ukrainas visestatsminister Oleksandr Kubrakov sier på sin side at de ønsker fortsettelsen av avtalen velkommen, men at den må iverksettes på effektivt vis, og at Russland ikke må få bruke mat som våpen og utpressingsmiddel.

Fra FNs generalsekretær António Guterres, som tidligere har kalt forhandlingene om kornavtalen «noe av det viktigste han har gjort», kaller forlengelsen gode nyheter for verden.

– Når vi ser framover, håper vi at mat- og gjødseleksport, deriblant ammoniakkgjødsel, fra Russland og Ukraina kan nå inn til globale forsyningskjeder på et trygt og forutsigbart vis.

[email protected]