Foto: Akershus Bondelag
Foto: Akershus Bondelag

Kommunestyret i Vestby sier ja til IKEA på matjord

19. juni 2023

Et klart flertall i Vestby kommunestyre har sagt ja til å bygge et Ikea-varehus på 13.000 kvadratmeter i en kornåker. MDG og Venstre reagerer sterkt.

Ifølge Norges Bondelag kan melet fra denne åkeren være nok til produksjon av 10.000 brød i året, skriver NRK.

Byggeplanene har derfor vært noe omstridt. Ikea har hatt planer for åkeren tidigere, men valgte senere å trekke planene. Da de i fjor høst kom med nye tegninger, valgte kommunestyret å prioritere arbeidsplassene framfor kornet.

Da saken skulle opp til behandling i kommunestyret igjen mandag, hadde også rådmannen foreslått å godta dette. Ap, som tidligere hadde anslått at utbyggingen ville føre til 300 nye arbeidsplasser i kommunen, støttet forslaget sammen med Høyre, Frp og Industri og Næringspartiet.

Av de 35 kommunestyrerepresentantene var det 13 som stemte imot, deriblant Sp, Venstre, SV, Rødt og MDG.

Vekker reaksjoner

– Nå blir vi kvitt enda mer fin matjord hvis ikke landbruks- og matministeren gjør noe, skriver MDGs Rasmus Hansson i en epost til NTB.

Han påpeker at regjeringen nylig lanserte et mål om å stanse nedbygging av matjord.

– Vi må bruke jorden til å produsere mat vi kan spise, ikke til å selge møbler. Ikea-utbyggingen på den beste kornjorden i Vestby, banket gjennom av Arbeiderpartiet og Høyre, blir testen på om regjeringen nå mener alvor, skriver Hanson.

– Trist og oppsiktsvekkende

Gruppeleder for Venstre i Viken, Solveig Schytz, reagerer også på kommunestyrets valg.

– Tiden for å bygge kjøpesenter på matjord er forbi. At man i 2023 velger å bygge kjøpesenter på den beste matjorden, er galskap. Matjord er en ikke-fornybar ressurs, skriver hun i en epost til NTB.

At Ap, Frp og Høyre har endret standpunkt i saken, mener hun er både trist og oppsiktsvekkende.

[email protected]