Næringskomiteen spiser kake utenfor Stortinget
Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kakefest for lov om god handelsskikk

28. mai 2018

Når tre personer bestemmer hva du putter i handlekurven, må Høyre gripe inn i markedet, forklarer partiets næringspolitiske talsmann Kårstein Eidem Løvaas. Løvaas er saksordfører når en enstemmig næringskomité på Stortinget mandag ber regjeringen legge fram et forslag til en lov om god handelsskikk.

– Du kan gjerne si det ikke er typisk Høyre å gripe inn i markeder. Men det er likevel god Høyre-tradisjon å gripe inn når markedet ikke fungerer. I dagens marked bestemmer tre personer – innkjøpssjefene i Rema, Coop og Norgesgruppen – hva slags brød vi kjøper, hva vi skal ha på brødskiva og hva vi har under armene, sier Løvaas til NTB.

Første kake

For første gang i sin politiske karriere ble Høyres næringspolitiske talsmann mandag påspandert marsipankake av Norges Bondelag – som sammen med produsenter og ansatte i bransjen inviterte til feiring av at det er tverrpolitisk enighet om en handelsregulerende lov.

Med på festen var representanter fra samtlige partier i komiteen – som sammen med kake fikk en oppfordring fra Bondelagets leder Lars Petter Bartnes:

– Dette er verdt en feiring, men samtidig er det bare et første skritt for bedre konkurranse, sier Bartnes.

Klar beskjed

Komitéleder Geir Pollestad (Sp) sier at det alltid er hyggelig når næringskomiteen er enstemmig.

– Kanskje det viktigste er at markedet får klar beskjed om at det er politisk vilje til å handle, sier han.

Forslagsstiller Terje Aasland (Ap) mener at regjeringen ikke har noe slingringsmonn med innstillingen fra komiteen.

– Det skal komme et forslag i løpet av 2019 som er klart innrammet av Stortinget, sier han.

– Når du klarer å samle både Frp og SV bak noe så kontroversielt som matmakt, da er vi på vei mot noe viktig. Dette bygger på en erkjennelse av at vi har en maktfordeling i dette markedet som er uheldig, og som vi trenger å regulere på en ny måte, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes.

(©NTB)