20220223_161021

Jordbruksoppgjøret generalprøven, opptrappingsplanen eksamen.

23. februar 2022

Jordbruksoppgjørert blir generalprøven og den forpliktende opptrappingsplanen blir eksamen, det sa ordfører i Stjørdal Ivar Vigdenes (SP) til landbruks- og matminister Sandra Borch da hun besøkte Kilnes Gård i Hegra onsdag. -Vi er klare for å kjempe både i regjering og Storting, svarte Borch.

-Vi har en utrolig ambisiøs Hurdalsplattform for norsk landbruk, som bidrar til store forventninger. Først skal vi levere i  jordbruksoppgjøret, så kommer tallgrunnlaget for opptrappingsplanen fra Grytten- utvalget 1. juli, sa Sandra Borch.

Har du et budskap til de bøndene som enda ikke har kjøpt inn gjødsel til årets sesong?

-Vi skal mandag ha et møte med aktører i næringa, blant annet Felleskjøpet og Yara for å få en oversikt over situasjonen, vi vil også sjekke med bankene om likviditetssituasjonen til næringa. Dette er i tråd med vedtaket i Stortinget i forbindelse med strømpakken.
I forrige uke ble det betalt ut 11,5 milliarder til norsk landbruk, jeg håper det har avhjulpet situasjonen litt, men jeg er fullstendig klar over at det ikke er nok. Vi er nå to måneder unna jordbruksoppgjøret, og partene er enige om at vi skal komme tilbake til de ekstraordinære kostnadene i årets jordbruksoppgjør. Og vi er innstilt på en ekstra utbetaling i 2022, forsikret ministeren til politikere og media rundt bordet i storstua på Kilnes.

Utfordrer dagligvarekjedene

-Jeg vil nok en gang understreke at to-tredeler av bondens inntekt kommer fra markedet, vi er nødt til å utfordre dagligvarekjedene på deres samfunnsansvar. Jeg har nå dialog med de tre kjedene, hver for seg. Vi har et Dagligvaretilsyn som kanskje ikke har fungert så optimalt som vi hadde tenkt. Jeg skal ha møte med Dagligvaretilsynet neste uke, vi må ha mer åpenhet om det som skjer i dagligvarekjedene, sa Sandra Borch.

-Dere skal ha store forventninger til oss

Medlem i næringskomiteen Per Olav Tyldum (SP) var også med i statsrådens følge til Kilnes. Han sa at til tross for den ekstraordinære situasjonen med kostnadsveksten ligger det klokkeklare føringer fra flertallet  Stortinget om at det skal legges fram en forpliktende plan for inntektsjamstilling i løpet av året. -Vi har et godt apparat og en framoverlent statsråd, så hvis ikke denne regjeringen klarer det , da vet jeg ikke hvem som skal klare det. Dere skal ha store forventninger til oss som skal ta den kampen, sa Tyldum.

Landbruk24 kommer snart med et lengre intervju med Sandra Borch.