Forsell, Bartnes og Hoff
Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Jordbruksforhandlingene inn i sluttfasen

15. mai 2019

Bøndene og staten har i en snau uke forhandlet om årets jordbruksoppgjør. Samtalene går nå inn i sluttfasen før fristen, som er til og med torsdag 16. mai.

– Partene har nå kommet nærmere å avklare handlingsrommet for en mulig forhandlingsløsning, skriver Landbruksdepartementets forhandlingsleder Leir Forsell i en tekstmelding til NTB.

– Forhandlingene vil gå inn i en sluttfase fra midt på dagen i dag, som vil avklare om det er mulig å inngå avtale i jordbruksoppgjøret 2019, skrev han onsdag formiddag.

Mens bøndenes krav hadde en ramme på 1,92 milliarder kroner, var statens tilbud på 1 milliard.

– Vi er inne i en kritisk fase av forhandlingene. Fristen er torsdag, og det er intensitet i forhandlingene, sier kommunikasjonssjef Lise Boeck Jakobsen i Norges Bondelag til NTB onsdag ettermiddag. På sine nettsider skriver Bondelaget. “Intense forhandlinger pågår. Størrelsen på ramma er hovedutfordringen.

Også Norsk Bonde- og Småbrukarlag, som forhandler sammen med Bondelaget, satt onsdag fortsatt ved bordet. Den minste av de to landbruksorganisasjonene har ved en rekke tilfeller de siste årene brutt forhandlingene uten en avtale.

Fra bøndenes side er det knyttet ekstra spenning til årets oppgjør, som gjelder inntektsåret 2020, fordi Landbruks- og matdepartementet er overtatt av KrF-nestleder Olaug Bollestad.

I fjor krevde bøndene 1,8 milliarder, mens oppgjøret til slutt landet på 1,1 milliarder.

I år har bondeorganisasjonene i sitt krav tydelig prioritert å løfte kornproduksjonen, styrke strukturen i næringen og satse på frukt, bær og grønt.

(©NTB)