Foto: Heiko Junge / NTB
Foto: Heiko Junge / NTB

Inntektsgapet må tettes!

20. april 2022

Inntektsgapet mellom bønder og andre yrkesgrupper har økt, og dette må tettes nå, sa leder Bjørn Gimming i Norges Bondelag i en appell onsdag.

Se opptak fra arrangementet på Facebook-siden til Norges Bondelag

– Bakteppet for årets jordbruksforhandlinger som starter om en uke, er noe vi ikke kunne se for oss for bare et halvt år siden, sa Gimming i en appell utenfor Stortinget.

Matsikkerheten trues som følge av krigen i Ukraina og det er en reell fare for lavere norsk produksjon på grunn av kostnadsvekst på utstyr for bøndene, sa han.

– Inntektene stuper faktisk med nærmere 60.000 kroner i gjennomsnitt per årsverk mot det som var forutsatt i fjorårets jordbruksoppgjør, sa Gimming og viste til tall fra Budsjettnemnda.

Før jul kom et budsjettvedtak i Stortinget om en plan for å tette inntektsgapet. Det er et godt utgangspunkt, men ikke nok, mener han.

– Bønder i en akutt økonomisk krise kan ikke vente på en plan. Tetting av gapet må begynne nå – i dette oppgjøret!, sa han.

-Verden er i en usikker situasjon nå, og ting endres raskt. Derfor må vi se på tiltak i dette jordbruksoppgjøret for å sikre matproduksjonen løpende, ekstraordinære forhold som vi opplever nå , må møtes med ekstraordinære tiltak, sa Gimming.

-Vi får sterke meldinger fra bønder i hele landet og vi må ta grep for å gi norske bønder tro på framtida. Det er tid for å samle kreftene for en politisk snuoperasjon for å sikre norsk landbruk, avsluttet Bjørn Gimming.

Framtidstro eller norgesrekord i avvikling

Marthe Holthe Sirivik (20) fra Averøya kjøpte gård på det åpne markedet i fjor. På gården driver hun og mannen med melkeproduksjon, og produserer 260 000 liter melk i året. For å klare seg økonomisk arbeider mannen i 100 prosent stilling utenfor garden, og hun sjøl har ei 40 % stilling i tillegg til gårdsarbeidet.

I sin appell viste hun til Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsperson Per Vidar Kjølmoen som har sagt at de ikke klarer alt på ett år, men at de må bygge “stein for stein”. -Som datter av en en anleggsmann har jeg blitt fortalt at hvis skal ha en solid og varig mur, må man legge den største og kraftigste først. dette gjelder også i årets jordbruksoppgjør, sa Holthe Sirivik. 

Til slutt spurte hun: -Vil dere være de som skapte optimisme og framtidstro innen norsk matproduksjon, eller vil dere være de som satte norgesrekord i avvikling?

(©NTB)