20210805_160444

-Ingen økte importkvoter med KrF i regjering

8. august 2021

Når Landbruk24 møter Bollestad for å snakke om tilleggsforhandlinger, grunnlagsmateriale og inntektsmål er hun veldig opptatt av å få fram den rollen KrF har hatt og vil ha i internasjonale forhandlinger.

-For å sikre inntekter og stabilitet til bøndene er det viktig å ikke åpne for nye importkvoter. I forhandlingene med Storbritannia og Mercosur har vi ikke gitt nye importkvoter hverken for storfe, sau eller ost. Dette handler om å ivareta norsk landbruk, og er ekstremt viktig for KrF. Hvis vi hadde gitt etter ville det være som å dra ut proppen i båten for norsk landbruk, dette utgjør mange jordbruksoppgjør for dette er avtaler som gjelder for lang tid framover, understreker Bollestad

– I går var jeg i begravelsen til Kåre Gjønnes som på mange måter var arkitekten bak EØS-avtalen. Vi må skjønne at vi er et lite land i den store verden, og at det å ha en handelsavtale som gjør at vi ikke må inn i EU, men som sikrer norske bedrifter et marked er viktig. Når andre bedrifter får selge sine varer, samtidig som vi  ivaretar primærnæringene er dette en avtale som sikrer bygde-Norge.

Kan du garantere at det ikke blir nye innrømmelser i Artikkel 19 forhandlinger med KrF i regjering?

-Nå har vi vist i praksis gjennom forhandlingene med Mercosur og Storbritannia at vi kan drive forhandlinger med kløkt. Og også når det gjelder Artikkel 19 i EØS gjelder det å unngå økte kvoter, for det handler om å ivareta norsk landbruk, det vil vi ikke selge på billigsalg. KrF har programfestet at vi ikke skal gi økte kvoter til EU, og det skal vi kjempe med nebb og klør for, sier en bestemt Olaug Bollestad.