Tomme pelsdyrbur
Foto: Norges Pelsdyralslag.

Ingen avklaring for pelsdyrbøndene

4. februar 2020

Senterpartiet fikk bare med seg Arbeiderpartiet på kravet om «full erstatning» til pelsdyroppdrettere. Frp forhandler fortsatt med regjeringen.

– Nå må regjeringspartiene og Frp ta seg sammen og sørge for et anstendig oppgjør til bøndene som er rammet. Det er provoserende å se hvordan statsminister Erna Solberg (H) fortsatt styrer Frp, sier næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp).

Han er skuffet etter at komiteen tirsdag avga sin innstilling til Sp- forslaget om en bedre erstatningsordning for bøndene som rammes av pelsdyrforbudet, basert på prinsippene for ekspropriasjon. Da ble det klart at Sp og Ap blir stående alene. Frp har ikke skrevet inn noen merknader i innstillingen, og dermed ikke sagt noe om hvordan de vil stille seg når saken skal behandles i stortingssalen neste tirsdag.

– Det er synd at Frp igjen svikter pelsdyrnæringen, sier Pollestad.

Her kan du lese hele innstillingen

Pelsdyralslaget: Setter vår lit til Frp

– Det er et helt klart flertall på Stortinget for å erstatte alle tapene bøndene lider. Da er det skuffende at det ikke kommer noen avklaringer fra komiteen i dag. Familiene dette gjelder går altså i total uvisshet på tredje året, og de fortjener å få ro i sjelen, sier styreleder i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem.

– Dette må endres og forbedres. Det skjønner alle. Bøndene har kun ett håp for å få rettferdighet, og det er at Stortinget tar ansvar og slår tydelig fast at bøndene skal ha full erstatning. Det de vedtar må være detaljert, så det ikke kan vris på videre. FrP har vært tydelige på at de vil sørge for full erstatning, og det samme er Senterpartiet og Ap. De tre partiene har flertall og kan løse dette nå, sier Trane Skadsem.

– Regjeringen har på tre år ikke gjennomført en eneste utredning, de har ikke tatt en eneste takst og de har ikke vurdert ett eneste konkret eksempel på tap på en etterprøvbar måte. Nå er det opp til FrP å sette en stopper for denne uverdige behandlingen og sørge for at bøndene holdes skadesløse, sier Trane Skadsem.

– Det må bli slutt på spillet nå. Verner staten en skog, så er det ingen manøvrering for å lure grunneieren for erstatning, selv om han beholder eiendommen. Bygges det en vei over tunet til noen, er det ingen diskusjon om bonden skal ha erstattet alt han taper. Det koster det det koster. Pelsdyrbøndene ber bare om akkurat den samme grunnleggende rettferdigheten, avslutter Skadsem

Forhandler med departementet

Frps landbrukspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen sa i forrige uke at han vurderte å gå sammen med Ap og Sp i saken. I så fall ville Frp påføre mindretallsregjeringen det første nederlaget etter at de gikk i opposisjon.

Men siden har det pågått intense forhandlinger mellom Frp og Landbruksdepartementet om å forbedre ordningen landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) la på bordet før jul. Næringen selv mener denne på langt nær erstatter tapene de får og at mange til og med blir sittende igjen med gjeld.

Økt tilskudd per tispe?

Ifølge NTBs kilder har Landbruksdepartementet tilbudt seg å øke erstatningssummene per tispe, slik at bøndene kommer bedre ut.

Men Frp og departementet ble ikke enige før Næringskomiteens frist for å levere en innstilling. Saken skal behandles i stortingssalen tirsdag 11. februar, og det kan drøye helt til da før en løsning ligger på bordet.

Kilder (©NTB) og pressemelding fra Norges Pelsdyralslag