Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

India stanser hveteeksporten

14. mai 2022

India innfører eksportstopp på hvete for å stanse prisstigningen på hjemmemarkedet. Landet er verdens nest største produsent av hvete.

Som følge av krigen mellom to av verdens største hveteprodusenter, Russland og Ukraina, har prisen på hvete steget markant på verdensmarkedet. I april eksporterte India rekordhøye 1,4 millioner tonn hvete.

Det kan sammenlignes med eksport på bare 243.000 tonn i april i fjor. Den økte eksporten har hatt en negativ effekt for indiske forbrukere, og prisene har steget.

Noen land vil fortsatt kunne kjøpe indisk hvete for å oppfylle sine umiddelbare matsikkerhetsbehov.

Kritikk fra G7- landene

Eksportstansen faller ikke i god jord hos landbruksministrene i G7-landene.

– Dersom alle innfører eksportrestriksjoner eller stenger markedene sine, gjør det bare krisen mye verre, sier Tysklands landbruksminister Cem Ozdemir på en pressekonferanse i Stuttgart.

Som følge av krigen mellom to av verdens største hveteprodusenter, Russland og Ukraina, har prisen på hvete steget markant på verdensmarkedet. Lavere hveteproduksjon og de høye prisene gjør at India nå er bekymret for sin egen matsikkerhet.

Godkjenning

Alle eksportavtaler gjort før fredag skal gjennomføres som planlagt, men framtidige avtaler trenger godkjenning fra regjeringen i India. Noen land vil fortsatt kunne kjøpe indisk hvete for å oppfylle sine umiddelbare matsikkerhetsbehov.

I april satte India eksportrekord med 1,4 millioner tonn hvete. Til sammenligning ble det bare eksportert 243.000 tonn i april i fjor. Den økte eksporten har hatt en negativ effekt for indiske forbrukere, og prisene har steget.

Krigen i Ukraina har gjort det vanskelig for ukrainerne å eksportere sin hvete. Ukraina står for omtrent 12 prosent av verdens hveteproduksjon. Men med havnene i blant annet Odesa avskåret av russiske krigsskip, kan forsyningene bare fraktes på overbelastede landruter, som er mye mindre effektive.

Oppfordrer til ansvar

På et slikt kritisk tidspunkt oppfordrer G7-ministrene verdens land til å ikke innføre restriktive tiltak som kan legge ytterligere press på kornforsyningen.

– Vi er imot stans i eksporten og krever også at markedene holdes åpne. Vi oppfordrer India til å ta sitt ansvar som et G20-medlem, la Ozdemir til.

Landbruksministrene vil også at temaet skal tas opp på G7-toppmøtet i Tyskland i juni, der Indias statsminister Narendra Modi er invitert til å delta.

Høye hvetepriser

I går kveld var prisene på hvete levert i september 4,24 kroner pr. kg på Chicago- børsen, mens i Paris ble hvete levert i september notert til 4,23 kr/kg. Til sammenligning var målprisen for mathvete i Norge satt til 3,80 kr/kg i sesongen 21/22. I statens tilbud foreslår de en målpris på 4,70 kr. pr. kg for mathvete, mens jordbruket krever 5 kr/kg.

De største produsenter av hvete

De største eksportørene av hvete

Kilder: (©NTB) og faktisk.no