Foto: Pers Kjøkken / NTB
Foto: Pers Kjøkken / NTB

Importkjøtt fra Namibia inneholdt salmonella.

23. mars 2023

Kjøttprodukter som inneholder salmonellabakterier, kan være solgt i store deler av landet, ifølge dokumenter Nationen har fått innsyn i.

Ifølge avisa har 4.000 kilo kjøtt måttet kastes, samt at store mengder kjøtt er blitt hentet fra en rekke utsalgssteder.

Ifølge Nationen dreier det seg om fryst storfekjøtt importert fra Namibia. En liste avisa har fått innsyn i, viser at åtte ulike kjøttprodukter er solgt til nærmere 30 utsalgssteder i Oslo, Bergen og Drammen, det meste kebab. Det er imidlertid uklart om alt kjøttet inneholder salmonella.

Administrerende direktør Lars Person i GPS Food Group, som importerte kjøttet, opplyser at det var testet for salmonella av namibiske myndigheter.

– Både vi og eksportøren i Namibia er derfor meget interessert i å komme til bunns i denne saken og prøve å finne svar på om og hvordan salmonella kan forekomme i dette partiet, skriver han i en epost.

Noe av kjøttet er solgt videre til Fatland. Kommunikasjonsansvarlig Stine Rørvik bekrefter ifølge Nationen at selskapet er involvert i saken.

– Vi fikk garantier om at storfekjøttet var fritt for salmonella, sier hun.

Hun opplyser at saken følges opp i tett dialog med Mattilsynet.

Nylig ble det kjent at flere typer spekevarer fra Pers Kjøkken trekkes tilbake fordi det er påvist salmonella i kjøttvarer som er brukt i disse produktene. Nationen erfarer at disse produktene inneholder storfekjøttet som det er påvist salmonella i.

Trekker tilbake flere produkter

Pers Kjøkken trekker tilbake flere produkter. Årsaken er at det er påvist salmonella i kjøttvarer brukt i produksjonen av partier av disse varene.

Ifølge Matportalen gjelder det flere varianter av salami, fårepølse og blokksalami, både som skivede produkter og som skalker. Produktene finnes ikke lenger i butikker.

– Varene trekkes tilbake etter påvisning av salmonella i kjøttråvarene som ble brukt til produksjon av de aktuelle varepartiene. Salmonella er en bakterie som kan gi sykdom hos mennesker og som kan overleve i matvarer som ikke er varmebehandlet, heter det.

Kunder bes kaste produktene eller levere dem tilbake der de ble kjøpt.

(©NTB)

[email protected]