Pollestad og Bollestad
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Hva skjer i forhandlingene med Storbritannia?

21. april 2021

Sp lurer på hva som skjer i forhandlingene om en frihandelsavtale med Storbritannia. De frykter bøndene blir taperne. Landbruksministeren har få svar.

– Det er sånn at vi har forhandlinger. Derfor kan jeg ikke si hva som ligger i forhandlingene. Det er næringsministeren og Næringsdepartementet som koordinerer forhandlingene, men det er klart at også landbruk er inne i forhold til sine interesser i dette, sa landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) da hun onsdag møtte til spørretime i Stortinget.

Hun ble presset av Senterpartiets Geir Pollestad om å komme med en statusrapport på hva som skjer i forhandlingene med britene – som er kraftig på overtid.

– Det begynner å haste. Avtalen skal behandles i Stortinget før sommeren, påpekte Pollestad.

Mener hundrevis av gårdsbruk kan ryke

Senterpartiet og norske bondeorganisasjoner har lenge fryktet at den kommende avtalen skal åpne opp det norske markedet for britiske landbruksvarer, i bytte mot å få selge mer sjømat den andre veien.

– Vi frykter det blir lov å selge mat tollfritt til Norge. På varer som ost og kjøtt har ikke norsk landbruk mulighet til å konkurrere med de prisene Storbritannia har, sier Pollestad til NTB.

Han mener mye står på spill.

– Dette handler egentlig om framtiden til mange hundre norske gårdsbruk. Landbruket er veldig sårbart i distriktene for tiden, mange bruk har lagt ned allerede, sier han.

På overtid

Norge hadde egentlig satt 9. oktober i fjor som frist for å komme til enighet med britene. Men det lyktes ikke, og nå er de flere måneder på overtid.

Pollestad lurer på om det egentlig er uenighet mellom regjeringspartiene som bremser prosessen.

– Det vi lurer på, er om de nå sitter og forhandler om denne frihandelsavtalen etter brexit med Storbritannia, eller om konflikten er internt i regjeringen, og at det er KrF og Høyre som krangler, forklarer han.

– Skal ivareta landbruket

Dette kunne ikke landbruksminister Bollestad gi tydelige svar på fra talerstolen på Stortinget. Hun viste i stedet til Granavolden-plattformen , som er regjeringens samarbeidsdokument.

– Jeg ønsker ikke å beskrive noen diskusjoner internt i regjeringen her. For landbrukets del, og for det som står i Granavolden sin del, har jeg sagt at vi ønsker å ivareta norsk landbruk, importvernet og tollvernet. Det i seg selv sier jo noe om hvilket ansvar vi som regjering har for å ivareta norsk landbruks interesser, svarte hun.

SVs Karin Andersen lurte på det samme og ba om å få vite om det er regjeringens – eller landbruksministerens – standpunkt at man ikke skal svekke norsk tollvern i forhandlingene med Storbritannia.

– I brexitforhandlingene ligger Granavolden til grunn. Der står det at man skal sikre norsk importvern og tollvern. Det står regjeringen bak, gjentok Bollestad.

– I sluttfasen

I starten av måneden fortalte utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) at forhandlingene med Storbritannia er helt i sluttfasen.

– Forhandlingene er nå i en intens og krevende fase, og vi arbeider for fullt med å ferdigstille avtalen så snart som mulig, sa Eriksen Søreide i en redegjørelse i Stortinget.

Hun innrømmet at avveiningen mellom bedre markedstilgang for norsk sjømat i Storbritannia og britenes tilgang til norske markeder for landbruksvarer er svært vanskelig.

– For markedsadgang for varer jobber vi med å komme fram til en løsning som medfører lavere toll for viktige sjømatprodukter. Samtidig skal vi ivareta norske landbruksinteresser.

 

(©NTB)