Sp lurer på hva som skjer i forhandlingene om en frihandelsavtale med Storbritannia. De frykter bøndene blir taperne. Landbruksministeren har få svar.
– Det er sånn at vi har forhandlinger. Derfor kan jeg ikke si hva som ligger i forhandlingene. Det er næringsministeren og Næringsdepartementet som koordinerer forhandlingene, men det er klart at også landbruk er inne i forhold til sine interesser i dette, sa landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) da hun onsdag møtte til spørretime i Stortinget.
Hun ble presset av Senterpartiets Geir Pollestad om å komme med en statusrapport på hva som skjer i forhandlingene med britene – som er kraftig på overtid.
– Det begynner å haste. Avtalen skal behandles i Stortinget før sommeren, påpekte Pollestad.
Senterpartiet og norske bondeorganisasjoner har lenge fryktet at den kommende avtalen skal åpne opp det norske markedet for britiske landbruksvarer, i bytte mot å få selge mer sjømat den andre veien.
– Vi frykter det blir lov å selge mat tollfritt til Norge. På varer som ost og kjøtt har ikke norsk landbruk mulighet til å konkurrere med de prisene Storbritannia har, sier Pollestad til NTB.
Han mener mye står på spill.
– Dette handler egentlig om framtiden til mange hundre norske gårdsbruk. Landbruket er veldig sårbart i distriktene for tiden, mange bruk har lagt ned allerede, sier han.
Norge hadde egentlig satt 9. oktober i fjor som frist for å komme til enighet med britene. Men det lyktes ikke, og nå er de flere måneder på overtid.
Pollestad lurer på om det egentlig er uenighet mellom regjeringspartiene som bremser prosessen.
– Det vi lurer på, er om de nå sitter og forhandler om denne frihandelsavtalen etter brexit med Storbritannia, eller om konflikten er internt i regjeringen, og at det er KrF og Høyre som krangler, forklarer han.
Dette kunne ikke landbruksminister Bollestad gi tydelige svar på fra talerstolen på Stortinget. Hun viste i stedet til Granavolden-plattformen , som er regjeringens samarbeidsdokument.
– Jeg ønsker ikke å beskrive noen diskusjoner internt i regjeringen her. For landbrukets del, og for det som står i Granavolden sin del, har jeg sagt at vi ønsker å ivareta norsk landbruk, importvernet og tollvernet. Det i seg selv sier jo noe om hvilket ansvar vi som regjering har for å ivareta norsk landbruks interesser, svarte hun.
SVs Karin Andersen lurte på det samme og ba om å få vite om det er regjeringens – eller landbruksministerens – standpunkt at man ikke skal svekke norsk tollvern i forhandlingene med Storbritannia.
– I brexitforhandlingene ligger Granavolden til grunn. Der står det at man skal sikre norsk importvern og tollvern. Det står regjeringen bak, gjentok Bollestad.
I starten av måneden fortalte utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) at forhandlingene med Storbritannia er helt i sluttfasen.
– Forhandlingene er nå i en intens og krevende fase, og vi arbeider for fullt med å ferdigstille avtalen så snart som mulig, sa Eriksen Søreide i en redegjørelse i Stortinget.
Hun innrømmet at avveiningen mellom bedre markedstilgang for norsk sjømat i Storbritannia og britenes tilgang til norske markeder for landbruksvarer er svært vanskelig.
– For markedsadgang for varer jobber vi med å komme fram til en løsning som medfører lavere toll for viktige sjømatprodukter. Samtidig skal vi ivareta norske landbruksinteresser.
(©NTB)