Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Høyre vil innføre CO2-avgift for landbruket

22. november 2022

I sitt alternative budsjett foreslår Høyre å innføre en CO2- avgift for landbruket på 100 kr. pr. tonn CO2-ekvivalenter. Det vil utgjøre 460 millioner kroner, det står ingenting om hvordan de vil beregne avgiften. I tillegg vil ikke Høyre redusere dieselavgifta som regjeringen har foreslått, det betyr ca 1,30 kr pr. liter diesel.

Dette skriver Høyre om landbruk i sitt alternative statsbudsjett:
“Selv om Norge har høye miljøstandarder og klimakrav, er landbruket unntatt virkemidler som avgifter på klimagassutslipp. Dersom dagens landbrukspolitikk videreføres, forventes det at utslippene i landbrukssektoren vil ligge på samme nivå som i dag. Høyre mener landbrukssektoren også må ta sin del av utslippskuttene og vil derfor innføre en moderat CO2-avgift tilsvarende 100 kr per tonn CO2-ekvivalenter i landbruket.

Høyre vil bygge videre på den nåværende avtalen med bondeorganisasjonene og utvikle en ambisiøs strategi for å redusere klimagassutslipp fra landbruket. For Høyre er det viktig å vri produksjonen over til å være mer bærekraftig, både for bonden, miljøet og forbrukerne. Derfor vil Høyre gjøre det mer lønnsomt for bonden å produsere plantebasert mat.” 

Høyre foreslår et ekstra tilskudd på 30 millioner til grøntsektoren,

De kutter hele bevilgningen til Bionova på 87,5 millioner, og de 20 millionene som er avsatt til lagring av matkorn.

Gimming: -Bommer totalt

Leder i Norges Bondelag Bjørn Gimming mener det er viktig å satse på grøntsektoren framover, men at Høyre bommer totalt med sin virkelighetsforståelse. 

– Å kutte Bionova helt og innføre CO2-avgifter i landbruket viser fullstendig mangel på forståelse for betydningen av arbeidet som legges ned i norsk landbruk hver eneste dag og ikke minst den jobben næringa tar for å kutte klimagassutslipp, sier Gimming og utdyper
– Hele landbruksnæringa og staten har forpliktet seg til å redusere klimagassutslippene med fem millioner tonn CO2-ekvivalenter innen 2030. Da er det helt urimelig at Høyre kan påstå at næringa ikke tar sin del av utslippskuttene. Vi har også egen klimaplan for å følge denne opp klimaavtalen, uten at vi svekker norsk matproduksjon og beredskap. I klimaavtalen ligger det derfor til grunn at utslippene skal reduseres uten at de biologiske prosessene skal avgiftsbelegges. Denne avtalen var det Erna Solberg som tok initiativ til og Solberg-regjeringen som signerte på. Det er uakseptabelt av Høyre å bryte avtalen og gå fra sine forpliktelser på denne måten.