Foto: Terje Pedersen / NTB
Foto: Terje Pedersen / NTB

Her er Bondelagets krav

18. mai 2021

Nå har Norges Bondelag offentliggjort sitt krav i årets jordbruksforhandlinger. Dette har en identisk ramme med det som ble jordbrukets felles krav. Du kan lese hele dokumentet her

Bonde- og Småbrukarlagets krav finner du her

I det siste har det vært en heftig diskusjon mellom Bondelaget og Småbrukarlaget om utgangsposisjonen foran årets forhandlinger, nå velger altså Bondelaget å bryte tradisjonen med å holde sitt primærkrav hemmelig.

Her er rammeoppsettet, og det er identisk med jordbrukets krav. Det er viktig å være klar over at i forkant av at dette dokumentet har blitt laget, har faglagene blitt enig om hvor stor inntektsvekst de skal kreve.

– Forhandlingsutvalget i Norges Bondelag går nå offentlig ut med vårt opprinnelige krav. Det gjør vi for å unngå videre spekulasjoner, sier Lars Petter Bartnes.

Om Bondelagets opprinnelige krav sier Bartnes:

– Vårt krav var godt gjennomarbeidet, og ville gitt alle bønder muligheter for en god inntektsvekst. Vårt krav var i tråd med organisasjonens prioriteringer, med fordeling mellom mindre og større bruk, høyt prioriterte velferdsordninger og  investeringer, sier Bartnes.

– Nå oppfordrer jeg de som er interessert til å sette seg inn i organisasjonenes kravdokument. Deretter må vi løfte blikket. Nå er det viktig å se framover, vi har viktigere kamper å kjempe enn å sette faglaga opp mot hverandre, sier bondelagslederen.