Lars Galtung. Foto:Tine
Lars Galtung. Foto:Tine

Glad for at Høyre vil styrke skolemelka

26. september 2018

I dag er verdens skolemelkdag og TINE er glade for at Høyre mener at melk er en viktig del av skolemåltidet som del av deres utspill om felles skolemelkportal. TINE ønsker gjerne økt konkurranse på skolemåltidet, men vi tror konkurranse mellom aktørene er den beste måten å sikre både mangfold og kvalitet, fremfor regulering, sier Lars Galtung, konserndirektør for kommunikasjon og bærekraft i TINE. 

Det er imidlertid ikke slik som Høyre hevder, at ingen andre aktører kan tilby måltider inn i skolen. Det er heller ikke riktig at TINE har monopol på leveranser av skolemelk. Det er fritt frem for andre aktører, og det finnes andre bestillingsordninger for mat inn i skolene.

-TINE er stolte av at vi gjennom mange år har satset på ernæring inn mot barn og unge på idrettsarenaer, barnehager og skoler -og utviklet løsninger etter ønsker fra helsemyndigheter, foreldre og skoleinstitusjonene. Dette er ikke en posisjon TINE har fått – men utviklet gjennom stadige forbedringer. Dette har både vært lærerikt og ressurskrevende, sier Galtung.  

I dag tilbyr TINE enda sunnere produkter med mindre fett og sukker enn tidligere. Drikkemelka i skolene uten tilsatt sukker og søtning, samt at TINE også leverer frukt og grønnsaker. Nyskapning og produktutvikling har vært i sentralt gjennom mange år, noe som har medført en økning i både skoler og abonnenter.

Høyre mener utvalget kan bli både bedre og billigere hvis konkurransen mellom ulike meieriselskap blir mer reell. I dag er det Tine selv som driver bestillingsportalen Skolelyst, der foreldre kan bestille mat og drikke til ungene sine.
Det gir dem i praksis monopol, og det er aldri bra, sier partiets utdanningstalsmann Kent Gudmundsen til NRK.

Partiet foreslår nå at staten bruker landbruksavtalen til å opprette en felles bestillingsportal for skolemelk der også andre meierier enn Tine kan tilby sine varer.
– Det er ikke det at Tine gjør en dårlig jobb i dag. Men vi vet at konkurranse vil gi et større mangfold og kanskje lavere priser. Det kan igjen øke oppslutningen om skolemelkordningen, som er viktig for kostholdet, sier Gudmundsen

-Hvis vi forstår Høyre riktig, ønsker de å bruke nye offentlige midler for å styrke skolemåltidet. Det er i så fall et spennende forslag som vi ser frem til å høre mer om.  Vi er imidlertid veldig usikre på hvordan Høyre har tenkt rundt kostnader på bestillingsløsning, produksjon, logistikk og distribusjon. Vi er også usikre på om landbruksavtalen er et riktig redskap for å styrke konkurransen på skolemelk, gitt at det allerede i dag utbetales 180 millioner kroner i ekstra støtte til våre konkurrenter, sier Galtung.  

Kilde: pressemelding fra TINE og sak i NRK