Utvalg av norske grønnsaker
Foto: Åsmund Langeland/landbruksbilder.no

Gartnerhallen-tiltalte dømt til fengsel og 48 millioner i erstatning

5. april 2018

En bonde og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen er dømt til fengsel i henholdsvis fem år og ti måneder og fire år for underslag.

Begge er dømt til å betale Gartnerhallen 48,2 millioner kroner i erstatning for økonomisk tap, skriver Dagens Næringsliv.

Den tidligere regnskapssjefen har innrømmet å urettmessig ha utbetalt om lag 49 millioner kroner fra frukt- og grøntselskapet, og har erkjent straffskyld for grovt underslag.

Det aller meste av pengene ble utbetalt til den meddømte bonden, mens regnskapssjefen selv beholdt 3,3 millioner kroner. Bonden erkjente ikke straffskyld for heleri, og mente utbetalingene var lån. Han erkjente imidlertid straffskyld for en mindre tiltalepost om forsikringsbedrageri. Han avviste at han hadde utsatt den tidligere regnskapssjefen for utilbørlig press.

Om den tidligere regnskapssjefen skriver Oslo tingrett:

– Underslaget er utvilsomt grovt, både fordi verdien av det underslåtte, 49 millioner kroner, er betydelig, og fordi underslaget er forøvet ved brudd på den særlige tillit som fulgte med hans stilling som regnskapssjef.

Tingretten har noenlunde samme formuleringer om bonden, og viser særlig til at han visste at verdien av det han medvirket til å underslå er betydelig. Retten legger dessuten vekt på at underslaget har pågått over lang tid